Az Európai Unió zöld utat adott Magyarországnak a paksi atomerőmű bővítését illetően. A Paks 2 néven emlegetett projekt ellen több kifogást is emeltek az Unió illetékes szervei, leginkább azért, mert a 12 milliárd eurósra becsült projekt Oroszország közreműködésével valósul meg.

 

Az Unió korábban azt is vitatta, hogy bővítés egyáltalán megtérül-e. A Greenpeace szerint állami támogatás nélkül biztosan nem gazdaságos a Paks 2, ám ezzel nem ért egyet a nukleáris Világszövetség.

 

Brüsszel kifogásolta azt is, hogy Magyarország nem hirdetett nyílt pályázatot a Paks 2 megversenyeztetésére, közben pedig 10 milliárd eurós orosz hitelből viszi véghez a beruházást. Később azonban a vizsgálatot vezető uniós biztos, Margrethe Vestager elmondta, hogy Budapest kellőképp meg tudta indokolni a nyílt tender hiányát.

 

 hirdetes_810x300  

Ausztria még keresztülhúzhatja a projektet azzal, ha az Európai Bíróság elé viszi az ügyet arra hivatkozva, hogy a Magyarország által a projekthez kínált (nem közvetlen) állami támogatás torzítja a piacot – ugyanezen az alapon cibálta bíróság elé Nagy-Britanniát is a Hinkley Point-i gigaerőmű megépítése miatt.

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!