Azok a nyugdíjasok, akik havi 530 eurónál magasabb nyugdíjra jogosultak, tavaly decemberben nem kaptak karácsonyi nyugdíj-kiegészítést. Az állam csak azoknak küldött anyagi támogatást, akiknek nyugdíja alacsonyabb, mint 529,80 euró. Idén azonban változhat a helyzet, mutatjuk a részleteket. 

 

A karácsonyi állami jutalékot a havi átlagbér alapján számolják ki. Azok a nyugdíjasok kaphatnak kiegészítést, akiknek havi nyugdíja nem éri el az előző évi átlagbér 60 százalékát.  A Statisztikai Hivatal múlt héten jelezte, hogy 2016-ban az átlagbér elérte a 912 eurót.

 

A jutalék összegéről még nem tárgyaltak 

 

 hirdetes_810x300  

Ez azt jelenti, hogy a karácsonyi jutalékot idén azok az nyugdíjasok kaphatnak akiknek havi nyugdíja alacsonyabb, mint 547,20 euró – ez csaknem 20 eurós növekedést jelent. Ezt a határt a Munkaügyi Minisztérium még nem erősítette meg, fizetni is csak akkor fog, ha az állam nem változtatja meg az előbb említett feltételeket – változásra azonban nem kell számítanunk.

 

A karácsonyi jutalék összegéről egyenlőre még nem tárgyaltak. Az összeg már három éve 30 és 87,26 euró között mozog. A legtöbbet értelemszerűen azok kapnak, akiknek nyugdíja 200 euró körül mozog, a legkevesebbet pedig a felső határ közelében levők. A minisztérium szerint Ján Richter idén is szeretne anyagi támogatást nyújtani. Az előző években így alakult a kiegészítések összege:

 

forrás: sme.sk

 

Jöhet a 13. havi nyugdíj?

 

Már a választások előtt is szóba került, hogy a karácsonyi támogatást felválthatná a 13. havi nyugdíj. Legutóbb a Szlovák Nemzeti Párt vetette fel az ötletet koalíciós partnereinek. A Smer  még hivatalosan nem reagált a javaslatra, a Most-Híd küldött egy nyilatkozatot a SME napilapnak, amely szerint megvárják a szakmai egyeztetéseket.

 

Ján Richter mindenesetre megvalósíthatónak tartja a javaslatot, a 13. nyugdíj először szerinte a havi nyugdíj 50 százaléka lehetne, ami később folyamatosan emelkedhet. A miniszter szerint ugyan ez pénzügyileg megterhelő, de reálisnak mondható ötlet.   A karácsonyi nyugdíj-kiegészítést Robert Fico első kormánya idején vezették be, a nyugdíjasok 2006 decemberében kapták meg először a támogatást.A 2016-os kiegészítés 77 millió euróba került az államnak.

SME
borítókép: pravda.sk

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!