Szlovákia történetének legnagyobb ismert teleküzlete továbbra is titok marad. A képviselők nem hagyták jóvá, hogy Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter nyilvánosságra hozza, kinek fizetett az állam 400 millió eurót a leendő Pozsony melletti autópálya és a Dunaszerdahely felé vezető gyorsforgalmi út helyén. 

 

„Az embereknek joguk van tudni, hogy ki keresett a telkeken, esetleg melyik politikus”

 

– érvelt Igor Matovič saját javaslata mellett, hogy fény derüljön a megaüzletre. A javaslatot Bugár Béla Most-Híd-elnök is megszavazta. Ő maga az Úszor alatt található telkek adásvételén félmillió eurót keresett – tíz évvel ezelőtt vásárolta őket, amikor az autópálya helye papíron még nem volt kijelölve.

 

Bugár korábban bemutatta szerződését a sajtónak, később azonban kiderült, hogy közvetlenül mellette olyanok is kivételesen sikeres üzletet kötöttek az állammal, akik korábban a Szlovák Földalap egykori magasrangú tisztségviselői voltak (köztük a Most-Híd jelöltjei). A parcellákhoz akkor jutottak hozzá, amikor már az autópálya tervrajza is szerepelt a projektekben. A koalíciós képviselők közül Bugáron kívül csak Igor Janckulík (Most-Híd, korábban Sieť) szavazta meg a javaslatot, a frakciók többi tagjai nem.

 hirdetes_400x285  

 

Gyanús felvásárlások 

 

Ez Matovič második kísérlete volt arra, hogy megpróbálja rávenni a Most-Hidas vezetésű minisztériumot, hogy fedje fel a földvásárlás részleteit. Az ellenzéki képviselő tavaly nyáron próbálkozott legutóbb. A pozsonyi körgyűrű esetében a földvásárlásokra kifizetett összeg megegyezik Robert Fico második kormánya szociális csomagjainak értékével. Az állam a főváros körüli szántóföldeket építési területeket megillető áron vásárolja fel, amely Pozsony környékén igencsak drágának számít.

 

 

Ilyen földekhez juthattak a Marek Noga (aki legutóbb a Nyitra körüli földvásárlásoknál tűnt fel, majd később kiderült hogy a Jaguar itt épít majd üzemet) körüli vállalkozók is. Egy pozsonyi hölgyet elmondása szerint meggyőztek, hogy jó üzletet köt, ha eladja nekik parcelláit 3 ezer euróért. A földjei értéke azonban egy belvárosi lakás értékének felelt meg.

 

A bíróság dönt majd 

 

Az állam azzal érvel a szerződések titkosítása mellett, hogy védi az eladók személyes adatait. A Szlovák Közútkezelő Társaság azonban folyamatosan nyilvánosságra hozza telekszerződéseit. A szerződésekre (több mint 5000 van belőle) vonatkozó személyes  információk  illeték fejében ráadásuk elérhetőek a telekkönyvi kivonatokban.

 

A Denník N mellett a Transparency International is szerette volna megismerni a szerződés részleteit, kérelmüket azonban elutasították. A szervezet ezért bíróságra vitte az ügyet.  Matej Šimalčík, a szervezet jogásza elmondta, hogy a D4-es és R7-es telekvásárlási szerződések ügyében február 23-án tettek vádemelést a Közlekedésügyi Minisztérium ellen, valamint nem értenek egyet a miniszter és a Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) döntésével kapcsolatban sem, akik a személyes adatok védelmére hivatkoznak – miközben ezek az információk nyilvánosak illeték kifizetése ellenében.

 

A legutóbbi információk szerint a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) is átnézi az esetet.

 

Denník N
borítókép: Denník N

Újabb fejlemények Bugár telekbizniszével kapcsolatban: nem csak ő járt jól

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!