Haszontalan vakvágánnyá válhat az R7-es gyorsforgalmi út a pozsonyi körgyűrű alatti telkek rendezetlensége és az építkezési engedélyek késése miatt. A minisztérium képtelen elindítani a kivitelezést, márpedig a fővárosi szakaszok nélkül a négysávos gyorsforgalmi út nagyrészt kihasználatlan maradhat.

 

A probléma az, hogy a Közlekedésügyi Minisztérium még mindig nem kapott építkezési engedélyt a pozsonyi körgyűrű egy tekintélyes hosszúságú szakaszára. A spanyol Cintra csoporthoz tartozó Obchvat nula konzorciumtól megrendelt 30 kilométeres szakaszra például már 10 hónapja késik a szerződés. A minisztérium lassan kifut az időből, és a kivitelező kiszámlázhatja az első bírságot szerződésszegésért.

 

Az elkerülő R7-esre csatlakozó szakaszának építési engedélye már 4 hónapja várat magára. A Dénesd (Dunajská Lužná) melletti, Gelle irányából húzódó szakasz építkezési engedélye ugyan már megvan, de használhatatlan a D4-es autópálya Járfalu (Jarovce) – Pozsonyivánka (Ivanka) szakasza nélkül, márpedig itt három hónapos késésben vannak az engedélyeztetéssel és még a telkek sincsenek rendezve.

 

 hirdetes_300x300  
A képen balról jobbra Bugár Béla, a Most-Híd elnöke, aki fél millió eurót keresett egy R7-es alatti telekbizniszen, Viktor Stromček, a Közlekedésügyi Minisztérium smeres államtitkára, aki nem hivatalosan felügyeli és irányítja a projekteket, és Érsek Árpád most-hidas közlekedésügyi miniszter, aki enyhén fogalmazva is csak „sodródik az árral”. FotóDenník N – Tomáš Benedikovič

 

68 telek sorsa kérdéses

 

A probléma gyökere, hogy az állam még nem jutott dűlőre azzal a 68 telektulajdonossal, akiknek földjeit kisajátította. Lám, nem mindenki tud olyan könnyen keresni a R7-es építésén, mint a Most-Híd elnöke. Ha az állami kisajátítás ellen fellebbező telektulajdonosok másodszor sem járnak sikerrel beadványukkal a Földalapnál, még mindig bíróság elé vihetik ügyüket. Jelenleg 54 fellebbezési beadvány elbírálása van folyamatban.

 

Szélsőséges esetben az is megtörténhet, hogy az építkezés a Földalap döntéséig el sem kezdődhet.

 

„Megtörténhet, hogy az R7-es Dunaszerdahely melletti Gellétől a pozsonyi körgyűrűig vezető szakasza 2020-ig elkészül, csak éppen járható fővárosi rákötés nélkül. Vagyis egy időre kihasználatlanul áll majd”

 

– idézte a TREND gazdasági hetilap internetes kiadása az INEKO intézet elemzőjét, Ján Kovalčíkot.

 

Ez azt is jelenti, hogy a viszonylag ritkán lakott területeken a négysávos gyorsforgalmi hamarább megépül, mint a sűrűn lakott területeken, ahol pedig nagyobb szükség lenne a négysávos útra. A fővárosba vezető szakaszok nélkül az R7-es többi része nagyrészt kihasználatlan maradna egy időre.

 

Forrás: eTrend.sk

 

Körkép.sk, eTrend.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!