Az OECD legfrisseb jelentése szerint az országcsoport tagja közül Szlovákiában volt a 12. legmagasabb foglalkoztatást terhelő adóék (Portugáliával holtversenyben). A kimutatás szerint a munkaköltség 41,5 százaléka vándorol állambácsi zsebébe, az OECD átlag 36 százalék.

 

A munkaköltség a bruttó bér és a munkáltató által az alkalmazott után fizetett járulékok összege. Ezt az értéket az OECD még kiigazítja a családi adókedvezménnyel.

 

Az adóék nagyságát a személyi jövedelemadó, a munkáltató által elvezetett járulékok és az alkalmazott által elvezetett járulékok összege adja. Ennek mértéke a munkaerőköltségben 41,5 százalék Szlovákiában. Bár a logika azt kívánná, hogy az alacsony-keresetűek bérét az állam kisebb mértékben terhelje meg, a valóság azt mutatja, hogy akik harmadával kevesebbet keresnek a nemzetgazdasági átlagbérnél, a szlovák állam azoktól 39 százalékot visz el.

 

 hirdetes_810x300  

A szlovák kormánypártok még a tavalyi választások előtt ígérték a munkáltatók járulékterheinek csökkentését a foglalkoztatás növelése érdekében, ám végül ez nem került bele a kormányprogramba. Robert Fico (Smer-SD) nemrég az 500 eurós minimálbért tűzte ki célul 2018-ig, Andrej Danko (SNS) pedig a napokban jelentette be, hogy pártja bevezettetné a kötelező 13. fizetést.

 

Az adóék nagysága Csehországban 43, Lengyelországban 35,8 százalék. Magyarország a listán a harmadik legnagyobb, 48,2 százalékos adóékkel szerepel.

 

A foglalkoztatást leginkább Belgiumban terhelik adóval, ott a munkaerőköltség 54 százalékát viszi el az állam, második helyen Németország áll 48,2 százalékkal. A legkisebb adóékkel Svájc rendelkezik (mindössze 21,8 százalék), illetve Írország (27,1 százalék).

 

 

Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!