A schengeni egyezmény megszüntetése és a belső határok visszaállítása az Európai Uniónak 230 billió eurójába kerülne. Egy ilyen nagyságrendű veszteség főként a kisebb tagállamok – például Szlovákia – helyzetét nehezítené – nyilatkozta Alena Kudzko, a GLOBSEC szervezet kutatásokért felelős igazgatójának helyettese.

 

„Ha van olyan dolog, mely valamennyi tagország érdekeinek megfelelően működik, akkor éppen Schengen az. Nélküle újra korlátozva lenne a szabad mozgás, a határokon ismét várakozni kellene, a kézbesítői szolgáltatás kiszámíthatatlan lenne, a határszolgálat sértené az egységes piacot, a kereskedelmet, de a vállalkozók és beruházók bizalmát is. Az országok egyszerűen elveszítenék a pénzüket, gazdasági fejlődésük lelassulna, ami az árak emelkedéséhez és az életszínvonal drágulásához vezetne”

 

– magyarázta az elemző.

 

„A határellenőrzést szolgáló infrastruktúra bevezetése több billió euróba kerülne, nem is szólva azok fenntartásáról. Az országoknak Schengent meg kellene őrizniük, persze a javításán dolgozniuk kellene. A legfontosabb a menekültügyi rendszer reformja lenne, mely biztosítaná a migrációs nyomás tisztességes megosztását, beleértve a pénzügyi eszközöket is”

 

 hirdetes_810x300  

– hangsúlyozta Kudzko.

 

teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!