Ján Richter szociálisügyi miniszter szerint elképzelhető, hogy a szociális elvonások 2019-ben várható éves elszámolásával együtt a járulékokat is csökkentik.

 

 „Megvizsgáljuk a járulékokat, és azok esetleges csökkentését is,”

 

árulta el a miniszter a közmédia vitaműsorában, az O 5 minút 12-ban. Elmondta azt is, hogy munkáltatóknak nem volna szabad azt várniuk, hogy ha nagyobb bért adnak az alkalmazottaknak, azt majd az állam fizeti meg.

 

„A munkát elsősorban a munkaadónak kell megfizetnie,

 

 hirdetes_300x300  

tette hozzá.

 

Jozef Mihál korábbi miniszter a műsorban arra mutatott rá, hogy a minimálbér növeléséből leginkább az államnak származik haszna, mégpedig a magasabb adó és járulék miatt. Az állam ugyanis a minimálbér-emelés összegének 57 százalékát elveszi.

 

 „Álságos intézkedésről van szó, mely csak az állami költségvetés bevételeit növeli,

 

mondta. Mihál szerint az államnak is hozzá kellene járulnia a minimálbér növeléséhez. Richter viszont azzal érvelt, hogy az egészségügyi és szociális járulékok nem közvetve az állam bevételei, hanem az önkormányzatok költségvetését növelik.

 

Művileg csökkentik a munkanélküliséget

 

Mihál rámutatott arra is, hogy az adómentes alap Szlovákiában 317 euró, ami kevesebb, mint a 435 eurós minimálbér, bár korábban ez fordítva volt.

 

„Az adómentes alapot növelni kell, különben átverik az embereket,

 

mondta Mihál, aki értékelte, hogy a Most-Híd már előjött ezzel a javaslattal.

 

 

Nem tetszik neki ugyanakkor, hogy nem emelkedik az adómentes alap az egészségbiztosítási járulékok esetén, ami továbbra is 380 euró, bár a minimálbér emelkedik. Mihál kritizálta a foglalkoztatási törvény májusban életbe lépett változtatását, mely legfeljebb 40 napra maximalizálta a munkanélküliek ún. dohodára való munkavégzéséi lehetőségét.

 

„Ez egy művi, hivatalnoki, zaklató hatású intézkedés, melynek semmi más célja nincs, csak hogy a munkanélkülieket kitöröljék a jegyzékből,”

 

hangsúlyozta.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

 

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!