A csehországi Állategészségügyi Hivatal fertőzött területté nyilvánította Zlín városának környékét, miután kedden megerősítést nyert, hogy afrikai sertéspestis (ASP) pusztítja az állatállományt.

 

Az ASP jelenlétét azután erősítették meg, hogy a zlíni korháztól nem messze két elpusztult vaddisznót találtak. A fertőzés nem veszélyes az emberre, de a vaddisznókra és a házisertésekre halálos. Mivel hatalmas károkat okozhat az ASP az állatállományban, hasonló biztonsági intézkedéseket vezettek be, mint a madárinfluenza esetében.

 

Az ASP nagy ragályozó képességű kór, amely ellen nincs védőoltás és nem kezelhető vakcinával, fertőzés esetén a sertések szinte kivétel nélkül elpusztulnak. Hatalmas gazdasági károkat okozhat ott, ahol megjelenik, behurcolása esetén csak szigorú óvintézkedések árán lehet megvédeni az állatállományokat.

 

 hirdetes_810x300  

A fertőzött egyedek mindegyikét le kell ölni, a tetemeket meg kell semmisíteni  pont, mint a madárinfluenza esetében. Az anyagi károkat tetézi, hogy a betegség megjelenése után a sertéshús és az élőállat exportját és országon belüli forgalmazását is leállíthatják.

 

Teraz.sk, kormanyhivatal.hu

Nyitókép: TVnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!