Ľubomír Jahnátek egykori gazdasági miniszternek nem kell nagyon izgulnia, várhatóan kinevezik az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) új vezetőjének. A döntésnek eredetileg tegnap kellett volna megszületnie, az elmaradt kormányülés miatt azonban július 24-én kerül rá sor.

 

Robert Fico (Smer-SD) kormányfő szerint Jahnátek „10 lóhosszal” megelőzte a többi jelöltet a jelentkezés során. Szerinte mellette szól, hogy munkaadói szervezetek ajánlották, nem tagja egy politikai pártnak sem, valamint ismeri a szakmát. „Ha a pályázati döntőbizottság támogatta, nem látok okot arra, hogy a kormány ne nevezze ki” – mondta.

 

Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter emlékeztetett, hogy a jelölt nem tagja a Smer-SD-nek: „Mindig csak a Smer-SD jelöltje volt. Ez nem jelenti azt, hogy egy pártjelölt nem lehet átlátható és független.” – jegyezte meg a miniszter. Az általa vezetett tárca összesen 4 jelölt jelentkezését vizsgálta meg, Jahnáteken kívül Miroslav Čelinský jelenlegi ideiglenes elnök, Jozef Legény és Ľubomír Blaško pályázott.

 

 hirdetes_300x300  

Jozef Holjenčík, a hivatal korábbi vezetője Robert Fico első kormányának idején került a hivatal élére. Az év elején megváltoztatott lakossági árszabályozás és a magas fogyasztói számlák körül kirobbant botrány miatt volt kénytelen távozni, ugyanis ezzel veszélybe sodorta a Smer “stabil energiaárakra” vonatkozó ígéretét.

 

Holjenčík még tavaly november végén jelentette be, hogy csökkennek az energiaárak. Ezzel ellentétesen viszont január 19-én arról kaptunk híreket, hogy több háztartás és önkormányzat is emelt összegű előlegszámlákat kapott, amelyek összege sokszor többszöröse volt az eddiginek ( a rendszerüzemeltetési díjak növelésének köszönhetően). Pár napon belül országos botrány kerekedett az ügyből.

 

Teraz.sk / Körkép.sk
kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!