Robert Fico, aki a kettős minőségű élelmiszerek és termékek kapcsán besorakozott a többi V4-tagállam mögé, kibukott az Európai Bizottságra, amiért az feltűnően tétlen maradt az ügyben.

 

„Ezt már nem fogadhatjuk el” – jelentette ki a kormányfő keddi sajtótájékoztatóján. A legutóbbi felmérések eredményére hivatkozva ő is elismételte, hogy hatalmas minőségbeli különbségek vannak a Nyugaton és Közép-Európában forgalomba hozott, azonos márkás termékek között.

 

Ha a Bizottság nem lép, saját eszközökhöz nyúlunk

 

 hirdetes_300x300  

Fico azt is kifogásolja, hogy az Európai Bizottság csak „gyűjtögeti” a vizsgálatok eredményeit, de nem tesz semmit. A kormányfő ezért nyomásgyakorláshoz folyamodna:

 

„Ha szeptemberben nem azt fogjuk látni, hogy a Bizottság intézkedik a kettős minőség ügyében, akkor mi fogunk egyoldalú intézkedéseket bevezetni”

 

Fico szavai annyit tesznek, hogy korlátozni fogja az adott külföldi termékek behozatalát. Példaként azt is említette, hogy akár hat hónapra is kitilthatja a külföldi élelmiszereket a szlovák közétkeztetési rendszerből.

 

Ez annyit tesz, hogy az iskolai menzákon, a kórházakban hónapokig csak hazai terményekből készült élelmiszerek kerülhetnek az asztalra. Más európai országból származó húst, húskészítményeket, zöldséget és gyümölcsöt sem lehetne használni ezekben az intézményekben.

 

Fico maga is beismerte, hogy egy ilyen intézkedés sérti az Európai Unió alapokmányát (áru szabad mozgása), ugyanakkor Szlovákiának joga van saját belső rendeleteivel korlátozni az illető termékek forgalmazását.

 

Aláírásgyűjtés a V4-ben?

 

Fico azt is felvetette, hogy a Bizottságra aláírásgyűjtéssel is nyomást lehet gyakorolni, ha ugyanis a témában 1 millió szignót sikerülne begyűjteni, akkor a Bizottság tovább nem ignorálhatná a problémát. Fico szerint a 65 millió lelket számláló V4-ekben nem gyerekjáték lenne sikerre vinni a petíciót. Szerinte az ügy nemzetközi botránnyá kezd dagadni.

 

Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy érdekes lehet még a V4-ek többi tagjának reakcióra arra, hogy Szlovákia a Bizottság tétlensége miatt az ő árujukat is kitiltja egy időre a piacról. Aligha lennének készségesek a petíció ügyében.

 

Fico is tesztelt – persze, nem laborban

 

Fico a kormányhivatal alkalmazottaival próbaképp bevásároltatott, és saját összehasonlítást végeztetett velük (talán nem volt számára meggyőző a cseh és szlovák mezőgazdasági minisztérium vizsgálata). Három olyan terméket sorolt fel a sajtótájékoztatón, ahol különbséget fedeztek fel.

 

Az Ausztriában vásárolt Iglo márkájú halrudacskák 300 grammosak, a szlovákiai polcokon találhatók 280 grammosak. Az előbbiekben 65+ a hús százalékos aránya, az utóbbiaknál csak 58 százalékos, miközben mindkét termék ugyanannyiba, 2,99 euróba kerül.

 

A Jacobs márkájú 3 in 1 instant kávé tasakja Ausztriában 18 gramm kávét tartalmaz, Szlovákiában 15,2 grammot. Mindkét csomag 2,19-be került.

 

A harmadik termék, amit a kormányfő bemutatott egy öblítő volt, amely szintén ugyanazon az áron került forgalomba Ausztriában, mint Szlovákiában, ám nálunk 60 milliliterrel kevesebbet tartalmaz a doboz.

 

A csehek is dühösek

 

Az Európai Unió országainak szakminiszterei már elismerik, hogy létezik az élelmiszerek kettős minőségének problémája – jelentette ki Marian Jurecka cseh mezőgazdasági miniszter a cseh hírtelevíziónak (CT24) hétfőn este Brüsszelben.

 

Marian Jurecka cseh agrárminiszter hétfőn az uniós mezőgazdasági és halászati tanács ülésén ismertette kollégáival annak az összehasonlító vizsgálatnak az eredményeit, amelyet az általa vezetett tárca készíttetett öt – Ausztria, Csehország, Magyarország, Németország, Szlovákia – uniós országban. A vizsgálat megerősítette, hogy más az azonos márkájú és csomagolású élelmiszerek minősége Nyugaton és Keleten.

 

A problémára a visegrádi csoport országai már korábban felhívták az Európai Bizottság figyelmét. A V4-ek ezt diszkriminációnak minősítették.

 

„Elfogadhatatlan, hogy a vásárló az egyik országban rosszabb minőségű árut kapjon, mint a másikban, miközben a termékek csomagolása egyforma”

 

– jelentette ki Jurecka.

 

Leszögezte: az uniós szakminiszterek most másképpen reagáltak, mint márciusban, amikor a téma szóba került.

 

„Most egyetlen miniszter sem érvelt úgy, hogy ez nem probléma, és ezt a piacra kell hagyni, hogy megoldja. Érezhető volt a megoldást kereső igyekezet, s ez nagy pozitív előrelépés”

 

Kifejtette: kollégáinak elmondta, hogy az ügyet nem az egyes országoknak, hanem az egész EU-nak közösen kell megoldania.

 

„Felszólítottam az Európai Bizottságot, hogy hozzon megfelelő intézkedéseket” – tette hozzá.

 

 

Sme.sk, MTI, Körkép.sk

Nyitókép: 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!