Továbbra is hatalmas a kereslet a lakások és házak iránt, az árak pedig tovább emelkednek – Európa-szerte. Az eurozónában egy év alatt (az első negyedév végéhez viszonyítva) az ingatlanok árai átlagosan 4 százalékkal emelkedtek.

 

Németországban 5 százalékos áremelkedést regisztráltak, Lettországban 10 százalékosat. Mindeközben a nem eurozóna-tag Csehországban megközelítőleg 13 százalékkal lettek drágábbak az ingatlanok. Szlovákiában a Nemzeti Bank szerint 7 százalékkal emelkedtek az árak.

 

Pozsonytól Münchenig

 

 hirdetes_810x300  

A fővárosban az év második negyedévében a kétszobás lakások árai 4,05 százalékkal emelkedtek, így átlagosan 2087 eurót kell fizetnünk egy négyzetméterért. Egy négyzetméter ára Prágában az új lakásokban 2800 euróba kerül, a legdrágább német városban, Münchenben viszont közel 7000 eurót kell kicsengetnünk.

 

kép: aktuality.sk

 

Az ország második legnagyobb városában, Kassán is emelkedtek az árak, összesen 7.26  százalékkal, a többi megyeszékhelyen 8,27 százalékos áremelkedést figyelhetünk meg. Az első és második negyedév között viszont lassult az árak emelkedése, Pozsonyban 2,08 , Kassán 3,44 , a többi megyeszékhelyen 0,82 százalékos volt a drágulás. Elemzők viszont arra számítanak, hogy a nyári időszak alatt stabilizálódnak az árak és kicsit megnyugszik a piac.

 

 

Ingatlanárak Magyarországon

 

A hirado.hu július első napjaiban megjelent cikke szerint elénk félévet tudhat maga mögött a teljes magyarországi lakáspiac, ahol éves szinten ugyan drágulás látható, de az áremelkedés üteme lassult – derül ki az ingatlan.com átfogó féléves elemzéséből. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, országos átlagban a lakóingatlanok átlagos összesített négyzetméterára június végén 223 ezer forint volt, ami 8,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

 

 

Az országos átlagos 8,8 százalékos drágulás elsősorban a fővárosi és a megyei jogú városokban végbement áremelkedésnek köszönhető. Budapesten a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 473 ezer forintra, azaz 17 százalékkal emelkedett. A megyei jogú városokban 12,5 százalékkal 234 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. Visszafogottabb, 4 százalékos volt a drágulás a vidéki városokban, így az átlagos négyzetméterár 159 ezer forint volt. Közben a községekben 3 százalékkal 97 ezer forintra mérséklődött az átlagár.

 

Aktuality.sk / Hirado.hu 
borítókép: markiza.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!