Az üzletláncok nem értenek egyet azzal, hogy kevesebb hazai élelmiszert adtak volna el, holott az eladott hazai termékek aránya ismét csökkent.

 

A GFK-nak a Szlovák Élelmiszerkamara számára készített felmérése szerint a hazai termelés királyaként az első helyen a szlovák üzletlánc, a Jednota végzett. Mivel a nagy üzletláncok nem értettek egyet a felmérés eredményével, ezért saját felmérést készíttettek.

 

Ebből a felmérésből világosan kiderült, hogy a kirakott hazai termékeket illetően a külföldi üzletláncok viszik a pálmát. A legtöbb hazai terméket ugyanis a Kaufland és a Tesco polcain találhatjuk meg. A felmérést szintén a GFK ügynökség végezte, ezúttal a Kaufland részére.

 

 hirdetes_300x300  

Ki adja el a legtöbbet?

 

A felmérés szerint a Tesco Extra boltjaiban találhatjuk meg a legtöbb hazai terméket, összesen 6300-at. Összehasonlításképpen: a COOP Jednota szupermarket átlagosan 1863 féle hazai terméket állít ki az üzleteiben.

 

A felmérésből továbbá az is kiderül, hogy az eladott hazai termékek aránya 37 százalékkal csökkent. A boltokban kirakott hazai termékek száma átlagosan 2191,3-ra csökkent a tavalyi 2362-höz viszonyítva.

 

Forrás: GFK

 

Nincs kitől megvásárolni a hazai terméket…

 

Az eladott hazai termékek legnagyobb részét a tejtermékek, a csomagolt kenyerek és a pékáru, valamint a baromfi, a tojás, a víz és egyéb üdítők eladása képezi. A kategória legtöbbet kirakott terméke a sör, a víz, a bor és a szeszes ital.

 

Ezzel ellentétben a szupermarketek polcain alig találunk hazai olajat, cukorkát, kávét vagy desszertet, ugyanis ezeknek a termékeknek az előfordulása a legkisebb. Ami a kipakolt árut érinti, a legkevesebb hazai termék az olaj, a fagyasztott hús, a desszert és vaj kategóriájából kerül ki.

 

„Ami az olajat illeti, Szlovákiában jelenleg nincs olyan gyártó, aki befolyásolni tudná ezeket az alacsony százalékokat. Kis termelőkről van szó, akik lenolajat vagy mákolajat állítanak elő, ám a fogyasztás jelentős részét a repceolaj adja”

 

– mondja Richard Bendík, majd hozzáteszi, hogy az üzletláncoknak nincs honnét megvásárolni a hazai olajat.

 

„Nem szeretnénk dehonesztálni egyetlen üzletláncot sem, főleg nem a Jednotát. Itt csupán arról van szó, hogy az ilyen felmérések a hazai termékek eladásáról nem jelentenek semmit”

 

– mondta a Kaufland vásárlási igazgatója, Richard Bendík.

 

Példaként felsorakoztatta a Jednota és a Kaufland áruválasztékát egy asztalon. A Jednotának ötféle, hazai liszt van a kínálatában, míg a német üzletlánc 27 féle lisztet kínál, amiből 16 hazai.

 

Fotó: Kaufland

 

 „Ők 5 féle lisztet kínálnak, mi 16-ot. A felmérésből mégis az derül ki, hogy a Jednota eladási aránya a hazai liszteket illetően 100 százalékos, míg a miénk 57 százalékos. Ez olyan benyomást kelthet, hogy a konkurenciának nagyobb a kínálata, mint a miénk. Ez pedig nem igaz“

 

– mondja Bendík.

 

Forrás és nyitókép: aktuality.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!