Joggal kételkedett a közvélemény egy része, mikor Robert Fico kormányfő bejelentette, hogy júniusban rekordalacsony, 6,9 százalékos volt a nyilvántartott munkanélküliség. A kulcskifejezés esetünkben a „nyilvántartott” volt. A dolog már csak azért is gyanús sokaknak, mert a júniusi hónapban az egyetemet befejező pályakezdők nagy száma miatt hagyományosan inkább emelkedni szokott az állástalanok aránya, nem csökkenni. Mi történt?

 

A statisztikai adatokon elsősorban a munkanélküliek nyilvántartásból való tömeges kizárása segített, amelyeknek feltételeit az új kormány már korábban lefektette.

 

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) napokban megjelent gyorsjelentése ugyanakkor kíméletlenül mutat rá a valós helyzetre. A kormányfő 6,9 százalékos munkanélküliséget jelentett be a múlt hónapra, ám ha ezt megtisztítjuk a szezonális ingadozásoktól (pl. idénymunkák hatásától), akkor – az NBS szerint – 8,2 százalékos munkanélküliséget kapunk. Szlovákia egyébként az egyik legmagasabb szezonalitástól megtisztított rátával rendelkezik, vagyis nagyon magas az alkalmi és idény jelleggel foglalkoztatottak aránya.

 

 hirdetes_810x300  

Több ezren kerültek ki a rendszerből anélkül, hogy munkát találtak volna

 

Míg az állástalanok aránya történelmi minimumot ért el, a regisztrált munkanélküliek kivétele a rendszerből történelmi csúcsokat döntött. Júniusban több mint 12 ezer főre tehető azok száma, akik nem azért kerültek ki a statisztikából, mert munkát találtak. Közülük nagyjából 4000 embert „az együttműködés hiánya” miatt tessékeltek ki a munkaügyi hivatalokból (nem jelentek meg a megbeszélt találkozón, vagy a hivatal alkalmazottja úgy ítélte meg, hogy nem elég aktívan keresnek munkát – valljuk be, ezek elég szubjektív ítéletek lehetnek).

 

Több mint 9 ezren „egyéb okok” miatt kerültek ki a rendszerből, közülük 3000-en önként távoztak, de nagyjából ugyanennyi állástalant vételeztek ki a nyilvántartásból arra a törvényre hivatkozva, amit Ján Richter munkaügyi miniszter (Robert Fico és a koalíció támogatásával) dolgozott ki és terjesztett be. Eszerint ugyanis kiveszik a nyilvántartásból azt az állástalant, aki a létminimumnál (cca. 200 euró) több bevételre tesz szert havonta, illetve 40 napnál hosszabb ideig dolgozott megbízási szerződésre (dohoda).

 

Csúcsokat döntött az olyan munkanélküliek kivétele a nyilvántartásból, akik egyébként nem találtak még munkát. Forrás: NBS.sk

 

Ezt a kormány még tovább szigorította, és május 1-jétől a munkanélküli személy már nem dolgozhat egyszerre több megbízási szerződés alapján, de nem vállalhat megbízási szerződésre annál a munkáltatónál sem, akinél korábban (közvetlenül a nyilvántartásba vétel előtt) munkaszerződés alapján dolgozott. A minisztérium a példátlan mértékű szigorítást azzal magyarázta, hogy az így munkát vállalók ténylegesen megsértik a munkanélküli-segély igénylésének feltételeit.

 

Az intézkedés bejelentésekor Ján Richter ráadásul úgy „becsülte”, több mint 30 ezer megbízási szerződésre dolgozó embert „juttatnak” tartós munkaviszonyt jelentő álláshoz.

 

Alapvetően nem pontos adatokkal dolgoznak

 

A munkaügyi hivatalok a statisztika összeállításakor ráadásul „ apróbb hibákat is véthetnek”, mert már több mint négy éve (!) mentik át az adatokat az új rendszerbe, és ezek ellenőrzése és a „hibás értékek” javítása még folyamatban van.

 

Vegyük akkor sorba. A kormány által bejelentetett 6,9 százalékos munkanélküliség a szezonális hatásoktól megtisztítva valójában 8,2 százalékos. A Fico-kormány egy korábbi intézkedése folytán például a községeknél közmunkát végző állástalanok is kikerültek a statisztikából, a Pénzügypolitikai Intézet adatai szerint ez nagyjából két százalékot vesz el a munkanélküliségi rátából – vagyis már 10 százalék felett járunk.

 

A munkanélküliség mérésére ráadásul két módszert használnak. Az egyik a nyilvántartásból indul ki, ezt használja a Munkaügyi Minisztérium, a másikat a Statisztikai Hivatal határozza meg megkérdezéses felmérés útján (VZPS). Ez utóbbi szerint Szlovákia munkanélküliségi rátája 8,7 százalék.

 

 

Körkép.sk, eTrend.sk

Nyitókép: dens24.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!