Annak ellenére, hogy Szlovákiában még nem volt példa afrikai sertéspestisre, a mezőgazdasági tárca komoly veszélyre figyelmeztet, mivel ez a fertőző betegség már a nyugati, északi és a keleti határaink közelében is felbukkant.

 

 „Mivel a helyzet komoly, ezért a gazdákhoz, a kisállattenyésztőkhöz és a nyilvánossághoz fordulok annak érdekében, hogy tartsák be az alapvető egészségbiztonsági előírásokat. Ha elpusztult vaddisznóra bukkannak, azonnal lépjenek kapcsolatba az illetékes regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyeleti Hivatallal”

 

– tanácsolja Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter.

 

Az afrikai sertéspestis ragályos megbetegedés, amely nagyon gyorsan terjedhet, az érintett állatállománynak közel száz százalékos pusztulását okozhatja. A betegséget emberek és más állatok nem kaphatják el. A sertéspestis a beteg vagy már elpusztult állattal való kapcsolatba lépés, esetleg hőkezelés nélküli termékek útján terjed. Magas, 42 fokos lázzal jelentkezik, a vemhes kocáknál pedig vetélést okoz.

 hirdetes_400x285  

 

„A vírus külső közegben hosszú ideig életképes: az elpusztult vaddisznóban egy évig, a friss húsban 15 hétig, a hőkezelés nélküli termékekben pedig fél évig. A vírus tehát a vérben kering, miközben a megtámadott állat azt kiüríti a szervezetéből”

 

– magyarázta Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyeleti Hivatal (ŠVPS) igazgatója.

 

Az afrikai sertéspestis Szlovákiában eddig még sosem fordult elő, azonban Lengyelországban, Ukrajnában, a balti országokban, valamint Csehországban már súlyos helyzetet okozott. A legnagyobb veszélyt a fertőzött vaddisznók mozgása jelenti.

 

Forrás: teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!