Idén júniusban az ipari termelés volumene lassult, de nem csak a Volkswagen- sztrájk miatt – mondta a legfrissebb statisztikai adatokra hivatkozva Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője.

 

Az elemző szerint a várakozásokkal összhangban lassult a szlovákiai ipar növekedése, a lassulás okai azonban meglepőek. Az ország legnagyobb ipari üzemében tartott egyhetes munkabeszüntetésnek ugyanis jóval kisebb hatása volt, mint amire eredetileg számítottak.

 

Több ágazat teljesített gyengébben 

 

  hirdetes_300x300   

A júniusi lassulás legfőbb okait máshol kell keresnünk, júniusban ugyanis több ágazatban regisztráltak termeléscsökkenést az előző hónaphoz képest – például az elektronikus készülékek gyártása, élelmiszeripar, és közlekedési eszközök gyártása területén (nem egész egy százalékkal csökkentette a növekedést).

 

A szlovák ipari termelés húzóágazata Koršňák szerint a kohászat és a fémtermékek gyártása, az ágazat a gyengébb júniusi adatok ellenére is 12,1 százalékos évközi növekedést produkál, az ipari termelés növekedéséhez most pedig 1,65 százalékponttal járult hozzá. A kisebb ágazatok közül júniusban a bútorkészítőknek és gyógyszerészeknek ment jól.

 

Így teljesítenek az ágazatok idén. forrás: statistics.sk

 

A Szlovák Statisztikai Hivatal ma közzétett adataiból kiderült, hogy az ipari termelés 1,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A szezonális hatások kiszűrése után azonban az is kiderült, hogy az ipari termelés volumene 1,1 százalékkal csökkent a májushoz képest.

 

Erősödik a magyar gazdaság is 

 

Az ipari termelés 4,0 százalékkal, az első fél évben 5,6 százalékkal haladta meg az ipari termelés az egy évvel korábbit. A KSH pénteken kiadott második becslései megerősíteni látszanak az egy hete kiadott előzetes adatokat. Az ipari export volumene 4,6 százalékkal meghaladta a tavaly júniusit. A járműgyártás exportja 3,6 százalékkal csökkent,míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 7,2 százalékkal nőttek. Az ipar belföldi értékesítése 2,6, ezen belül a feldolgozóiparé 3,6 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

 

Teraz.sk / MTI
kép: volkswagen.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!