Azok a szlovákiai sofőrök, akik feketén közlekednek a magyarországi autópályákon, kétszer akkora bírságot fizethetnek, mint a hazai sofőrök. A bírságot Szlovákiában egy meghatalmazott ügyvédi iroda hajtja be, ám ők a bírságot további 40 euróval növelik meg.

 

Nem tudni, hogy eddig hányan kaptak ilyen bírságot

 

Amennyiben autópálya-matrica nélkül utazott a magyarországi autópályán, könnyen megeshet, hogy a Petkov&Company ügyvédi iroda levelét találja meg a postaládájában, ugyanis ezt az ügyvédi irodát bíztak meg a magyarországiak a bírságok behajtásával.

 

 hirdetes_810x300  

A levelet végigolvasva azonban azzal szembesülhet a bliccelő sofőr, hogy nem csupán 48,95 eurót kell kifizetnie a magyarországi hivatalnak, hanem még plusz 40 eurót az ügyvédi iroda költségeinek térítésére. Így a szlovákiai sofőrök kétszer olyan magas bírságot fizetnek ki, mint a magyarországi sofőrök.

 

Milliós biznisz törvénytelenül? Egy galántai ügyvéd esete a budapesti parkolódíjak behajtásával – I. rész

 

Az ügyvédi iroda azonban azokra az igazságügyi minisztérium által meghatározott tarifákra hivatkozik, amelyek meghatározzák az ügyvédek díjazását az adott jogi szolgáltatásért. A szóban forgó ügyvédi iroda azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy eddig hány sofőrnek küldték ki a bírságokat.

 

A cég továbbá azt is közölte, hogy a szlovákiai sofőrök úgy úszhatják meg a 40 eurós pótdíjat, hogy a bírságot egyenesen a magyar járási hivatalban fizetik be addig, amíg nem érkezik meg neki a felszólítás a bírság befizetésére.

 

MTI Fotó: Kovács Attila

 

Jozef Dobrovič ügyvéd elmondása szerint az ügyvédi irodának nincs jogosultsága ilyen illetékre, hiszen nem olyan fizetési parancsról van szó, amelyet a bíróság hagyott volna jóvá. “Ez a felszólítás csak és kizárólag arról tájékoztat, hogy bírságot szabtak ki. Ezt a bírságot pedig az a személy köteles befizetni, aki a szabálysértést elkövette, de semmi esetre sem köteles a pénzbehajtással kapcsolatos költségek kifizetésére abban az esetben, ha nem érkezett javaslat a fizetési parancs kiadására”.

 

Az egész helyzetben a paradoxon az, hogyha a magyarországi sofőrök jogtalanul használják a fizetős szlovákiai autópályákat, akkor ők nem részesülnek bírságban. Ebben az ügyben a közlekedésügyi minisztéirum a hiányzó európai törvényhozásra hivatkozik.

 

Sem a közlekedésügyi tárca, sem a Nemzeti Autópálya Társaság nem hoz nyilvánosságra statisztikákat arról, hogy hány sofőrt büntetnek meg azért, mert feketén, autópálya-matrica nélkül vezetett. Tavaly azonban 600 ezer olyan külföldi sofőrről szóltak az információk, akik érvényes autópálya-matrica nélkül közlekedtek. Ebben az esetben az állam mintegy 60 millió eurót kereshetett a száz eurós bírságok kiküldésével.

 

Forrás: Správy RTVS

 

További ajánlott írások:

 

Milliós biznisz törvénytelenül? Egy galántai ügyvéd esete a budapesti parkolódíjak behajtásával – II. rész

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!