Emmanuel Macron francia államfő előtt nehéz időszak áll. Ígéretet tett ugyanis a munkatörvénykönyv módosításának gyakorlatba ültetésére, ám emiatt hatalmas tömegdemonstrációkra számíthat.

 

A francia szakszervezetek ma a munkaügyi reform miatt sztrájkokat hirdettek és az utcára hívták a munkásokat. Országszerte mintegy 180 megmozdulás lesz az közlekedési vállalatoktól kezdődően az állami cégekig bezárólag szinte minden szegmensben.

 

A Macron által szorgalmazott reform ugyanis csökkentené a szakszervezetek jogait, és szabadabb kezet adna a vállalatoknak például az alkalmazott elbocsátása, a munkaidő meghatározása vagy a fizetések megállapítása kérdésében.

 

 hirdetes_810x300  

A mostani helyzet a francia elnök számára azért is kihívás, mert negatív rekordokat döntöget népszerűsége. Alig volt a történelem során francia elnök, akinek a megválasztását követő hónapokban olyan mélyre süllyedt volna népszerűségi indexe, mint Macronnak.

 

A fiatal, minödssze 39 éves elnök a munkatörvénykönyv módosításától azt várja, hogy növeli a foglalkoztatottságot.

 

Franciaországban egyébként az elmúlt években az összes hatalmon lévő kormány megpróbált munkaügyi változásokat elérni a munkáltatók javára, ám folyton a szakszervezetek heves tiltakozásába ütköztek. Franciaországban a sztrájkoknak és tüntetéseknek nagy hagyománya van, ráadásul általában zavargásokkal párosulnak – és nem néhány ezren vonulnak az utcára, hanem tízezrek…

 

Franciaország lángokban: ádáz küzdelem folyik a munkajogokért

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: venturebeat.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!