A Gorila.sk internetes könyvkereskedés és csehországi „testvére”, az Arara.cz tulajdonost vált. Szeptember 15-től már a Martinus.sk fogja üzemeltetni a kereskedéseket, amely piacvezető Szlovákiában az internetes könyváruházak körében. A hírt először a Denník N közölte.

 

Michal Meško, a Martinus többségi tulajdonosa megerősítette a felvásárlást és jelezte, hogy a Gorila.sk továbbra is működni fog önálló márkaként, a tranzakció értékét nem pontosította.

 

Az Arara.cz portál közel negyedmillió ügyfelével és 40 ezer rendeléssel évente a tíz legnagyobb könyveket értékesítő e-shopok közé tartozik Csehországban, viszont most összeolvad a Martinus.cz könyváruházzal.

 

 hirdetes_810x300  

Maradnak a kávéházak

 

A Gorila.sk oldalán már a Martinus van feltüntetve üzemeltetőként az általános szerződési feltételek között, a domain névnek viszont még nem tulajdonosa. A Gorila.sk a legutóbb közzétett 2015-ös adatok alapján Szlovákia második legnagyobb internetes könyváruháza, közel 130 ezer megrendelést teljesítenek évente és 370 ezer regisztrált ügyféllel rendelkeznek. 2006-ban jelentek meg először a piacon, az Arara.cz 2008-ban kezdte meg működését.

 

A felvásárolt portálokat idáig a Beyond Media üzemeltette, a társaságnak  4,7 millió eurós forgalommal zárta 2015-öt, a könyveladásoknak köszönhetően  3,35 milliós bevételre tett szert. A maradék 1,3 millió euró a kávéházak üzemeltetéséből származott, Pozsonyban öt kávézót üzemeltetnek. Ez az üzleti ág viszont marad a régi tulajdonosnál, akik folytatnák a terjeszkedést és a hálózat bővítését.

 

Meško elmondása szerint a Gorila tulajdonosai leginkább a gasztronómiával szeretnének foglalkozni, ők azonban bővítenék portfóliójukat és az olvasók szélesebb rétegét szeretnék kiszolgálni.

 

Mekkora a Martinus?

 

A Martinus Foxford márkanév alatt üzemeltet kávézókat, kettőt a fővárosban, egyet-egyet pedig Kassán és Poprádon. Évi 12,6 millió eurós forgalmával piacvezetők a szlovákiai online könyvkereskedések terén, de a portál hatalmas forgalmával bekerült a tíz legnagyobb hazai e-shop közé is. Az e-shop minden éven nyereséges, tavaly 525 ezer eurós bevételre tettek szert.

 

A teljes könyvpiacon a Martinus még erősebb, ugyanis a fizikai értékesítési pontok és a kávéházak eredményeit áprilisig az önálló CBR Martinus cégen keresztül ismertették. 2016-ban a kilenc Martinus üzlet 8,4 milliós forgalmat zárt, 115 ezer eurós bevételt realizálva.

 

A Martinus boltjai is beletartoztak az ország tíz legnagyobb könyveladói közé, csak összehasonlításképp, a Panta Rhei (legnagyobb szlovákiai hálózat) tavaly 38 millió eurós forgalommal zárt. Idén áprilistól a könyvesboltokat és az online kereskedést már egy cég üzemelteti.

 

SME
kép: martinus.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!