A több mint 10 ezer embert foglalkoztató kassai vasművet mégis eladják amerikai tulajdonosai. A U.S.Steel várhatóan Új Évre megválik az üzemtől. Az új tulajdonos pedig a kínai He Steel Group lesz.

 

Eredetileg az amerikaiak három ajánlatot kaptak, két kínait (a He Steel Grouptól és a CEFC befektetési csoporttól) illetve egyet a cseh Moravia Steeltől.

 

A befutó azonban a világ második legnagyobb acélkonszernje, a He Steel lett. 1,4 milliárd eurót ajánlott a kassai vasműért.

 

 hirdetes_400x285  

Miután a felek közös szándéknyilatkozatot írtak alá, volt egy kis bökkenő: a He Steel visszakozott, állítólag a kínai tőkepiaci problémák. A jelek szerint azonban ezek az akadályok elhárultak.

 

Furcsa, hogy megválnak tőle

 

Sokan lennének kíváncsiak, hogy vajon miért akar az amerikai tulajdonos megválni az egyetlen nyereséget termelő üzemétől, amely bevételeinek 20 százalékát adja.

 

Lehetséges válaszból sok van. A kassai vasmű további működtetéséhez rengeteg beruházásra lenne szükség, a cég által elkészített beruházási tervek ennek költségei meghaladják a 2 milliárd eurót – ami egy veszteségekkel küzdő amerikai vállalatnak komoly érvágás lett volna.

 

Ellenben 2013-ban, mikor az amerikaiak megvásárolták a vasművet, a szlovák állammal olyan nyilatkozatot írtak alá, miszerint ha 2018 márciusa előtt megválnának a vállalattól, 10 milliós kötbért kellene fizetniük az államkasszába. Ezért is különös, miért olyan sietős az eladás ilyen közel a határidőhöz. Az is lehet persze, hogy a kötbér költségét már beleszámolták az eladási árba…

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: napi.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!