Augusztusban megint történelmi mélypontra süllyedt a munkanélküliség Szlovákiában. A nyilvántartott állástalanok aránya 6,54 százalék volt a Munka-, Szociális és Családügyi Hivatala összesített adatai alapján. Ebből az eredményből a dél-szlovákiai járások is kivették a részüket, igaz, áttörés nem történt a kritikus térségekben, például a Rimaszombati járásban, ahol még mindig a legtöbb állástalant tartják nyilván.

 

Pozsony, Kassa és a 16 magyarlakta járás munkanélküliségi ranglistáján a Galántai és a Dunaszerdahelyi járások állnak az élen (2,48 és 3,35 százalékos munkanélküliséggel). Egyedül a Szenci járásban nőtt az állástalanok aránya, igaz, elhanyagolható mértékben.

 

A déli járásokban cca. 60 ezer főre csökkent az állástalanok száma augusztusban (Pozsonyt és Kassát nem számolva). Kevésbé jó hír, hogy jelenleg minden harmadik állástalan ezekből a járásokból kerül ki.

 

  hirdetes_300x300   
Adatok: UPSVaR.sk

 

A két nagyváros nélkül a felvidéki munkanélküliség 8,12 százalékos, Pozsonnyal és Kassával 6,92 százalékos, fél százalékponttal magasabb, mint az országos átlag. Összehasonlításképp, a nem magyar járások munkanélküliségi rátája 6,47 százalékos, vagyis az országostól jobb.

 

A tíz legrosszabb adatokkal rendelkező járásból négy magyarlakta, míg a tíz legkisebb állástalansággal büszkélkedő régió közül csak kettő. Óriási a különbség a leszakadó térségek és a fejlett észak-nyugati járások között. Míg a Pőstyéni járásban az állástalanok aránya 2,48 százalék, a Rimaszombatiban még mindig 20,81 százalék.

 

Adatok: UPSVaR.sk

 

Amit az általunk bemutatott 16 járásról tudni érdemes, hogy itt él a felvidéki magyarok 93,88 százaléka, a szlovákiai munkaképes korú lakosság egy negyede, és a nyilvántartott állástalanok 33 százaléka. A tíz legelmaradottabb régióban él minden negyedik magyar.

 

Felvidéki munkanélküliség: Három magyarlakta járás is megelőzte Pozsonyt foglalkoztatottságban

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!