Szlovákia lakosai már régóta arról álmodoznak, hogy bevételeik hamarosan utolérik a gazdagabb nyugati országok bérszintjét – valószínűleg hiú ábrándokat kergetünk, a bérkiegyenlítést lehet, hogy mi soha nem fogjuk megtapasztalni.

 

Közel 1400 euró – ennyi a különbség egy szlovák és osztrák alkalmazott bére között. Miközben egy szlovákiai munkás havonta  580 eurót keres tisztán (Eurostat, 2016-os medián), addig osztrák kollégája 1974 eurót. A számtani középértékkel való elemzés azért is hasznos, mert jobban bemutatja a bérszintek valóságát mint az átlagfizetés, vagyis csökkenti a magas bevételek hatását – a szlovákiai alkalmazottak egyik fele így kevesebbet keres mint 580 euró, a másik fele pedig többet.

 

Sokáig fog tartani

 

 hirdetes_300x300  

 

Az osztrák Miba családi cég tulajdonosa, Peter Mitterbauer szerint az azonos béreket egy ideig még elfelejthetjük. Mitterbauer cégének két üzeme is van Szlovákiában, mégpedig Verebélyben és Alsókubinban, ahol alkatrészeket gyártanak az autóipar és energiaszektor részére. Közel 1700 embert foglalkoztat.

 

A lemaradt országok gazdasági fejlődése hosszú távú folyamat, de közben azt sem szabad elfelejteni, hogy a fejlett országok sem állnak egy helyben és várják a fejlődőket, hanem ők is folyamatosan haladnak előre. Az osztrák nagyiparos szerint Szlovákia az elmúlt években sokat tett a bérek kiegyenlítéséért és meg van róla győződve, hogy a pozitív fejlődés folytatódni fog.

 

Az Eurostat adatai szerint 2006-óta a szlovákiai alkalmazottak bérei több mint 100 százalékkal emelkedtek, viszont az osztrák bérek csak harmadával lettek nagyobbak. „Azt nem tudom megmondani, hogy mikor fog megtörténni a bérkiegyenlítés” – tette hozzá a vállalkozó.

 

Most az állam jön

 

Mitterbauer szerint az államnak nagyobb segítséget kellene nyújtania. A legfontosabb az, hogy a kormány törődjön az oktatással, leginkább a szegényebb régiókban. Az egyre nagyobb automatizálással a munkakövetelmények is emelkednek – minél szakképzettebb lesz az ember, annál jobban jutalmazzák majd. A rendkívül magas adók és járulékok csökkentését már többen kérték, ezek is nagy szerepet játszanak a bérek fejlődésében.

 

Kell-e tartanunk az robotizálástól? 

 

Mitterbauer nem aggódik a robotizálás miatt, szerinte egyáltalán nem negatív folyamat, hogy a munkásokat egyre több helyen gépekkel helyettesítik. Szerinte sok fekete, negatív kimenetelű forgatókönyv csak szándékosan próbál meg félelmet kelteni, úgy látja, a robotok megjelenése elsősorban a nehéz kézzel végzett munkánál okozhat változást.

 

„A munkásokból karmesterek lesznek, akik felügyelni fogják a gépeket, ezért is lesz fontos a szakképzettség” – tette hozzá. A vállalkozó szerint az automatizálás miatt nem kerülnek veszélybe a munkahelyek, ezt leginkább saját tapasztalataira alapozva mondja – annak ellenére, hogy egyre több gép kerül be az üzemeibe, továbbra is vesz fel új alkalmazottakat.

 

Aktuality.sk
kép:  markiza.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!