A kínaiak a kassai vasmű felvásárlásával jutnak be az Európai Unióba és idővel megkerülik a összes olyan szabályozást, ami az olcsó kínai acél importjára vonatkozik – mondta Peter Baláž a Hospodárské Noviny internetes kiadásának egy interjú során. Baláž a pozsonyi Közgazdasági Egyetem  nemzetközi kereskedelmi tanszékének vezetője.

 

Az interjúban elmondja azt is, hogy Kína ezirányú lépéseire sem Szlovákia sem az Unió nincs felkészülve. A vasmű megvételének egyik aspektusa, hogy vállalati előnyökre próbálnak szert tenni. Ugyanakkor valószínű, hogy meglépik azokat a fejlesztéseket, amelyeket a mostani amerikai tulajdonos elodázott.

 

„A U.S. Steel minimális beruházásokat hajtott végre. A kassai vállalatnak nagy fejlesztéseket kell eszközölnie, ha teljesíteni akarja az európai normákat. Az U.S. Steel ugyanakkor úgy távozik az országból, hogy hatalmas összeget kasszírozhatott“

 

mondta a szakértő, aki szerint a kassai acélüzem 5-5 évvel van lemaradva az európai standardoktól.

 

 hirdetes_810x300  

Az Európai Unió épp idén januárban fogadta el azt az intézkedés, miszerint a kínai hegesztett acélelemekre 64,9, a tajani acélra pedig 12,1 százalékos importvámot vetnek ki. Ez még viszonylag mérsékelt rendelkezés: az USA-ban 266 százaléks importvámmal sújtja az olcsó kínai acélt.

 

HNonline.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!