Alacsonyabb fizetést kaphatnak a Jaguar Land Rover üzemében dolgozók, mint amiről korábban szó volt. Bruttó bérben számolva az alkalmazottak havonta 650 eurót kereshetnek – adta hírül a Sme rodina mozgalom alelnöke, Milan Krajniak.

 

Krajniak az információkat a munkaügyi hivatalok ajánlataiból szerezte, a hivatalok jelenleg alkalmazottakat keresnek az autógyárba. A társaságnak a Profesia oldalon is vannak hirdetései, ott azonban nem tüntetik fel a fizetéseket. Ha Krajniaknak igaza van, akkor a belépő fizetés jóval alacsonyabb lehet a Jaguar januári sajtótájékoztatóján beígértnél, ahol 900 – 1800 eurós bruttó fizetésről beszéltek (ami természetesen függ a munkahelyi pozíciótól és tapasztalattól is)

 

Hasonló probléma, mint a Volkswagen esetében

 

 hirdetes_810x300  

Az autógyár nem cáfolta meg teljesen Krajniak információit, tagadják viszont, hogy előtte hazudtak volna az embereknek. Jozef Plško szóvivő elmondta, hogy az átlagfizetésük nemcsak a bruttó bérből áll, beleszámít többféle bérpótlék is, például az utazásért vagy jártasságért. Továbbá tartalmaz egyéb havi bónuszokat is, mint például a 13. havi bért.

 

Wincott People menedzsere, Jana Mesárová szerint csak félreértik a helyzetet, ugyanis az ipari cégeknek, főként az autógyártóknak nagyon összetett a bérezési rendszerük, az átlagfizetések kommunikációjánál így a bruttó bérek mellett beleszámolják a különböző járulékokat, bérpótlékokat is.

 

Hasonló probléma adódott a Volkswagen pozsonyi üzemében is, ahol régóta hangoztatták, hogy átlagosan 1800 eurót fizetnek az alkalmazottaknak. A sztrájk alatt azonban azt állították az alkalmazottak, hogy ennek nem sok köze van a valósághoz. A Volkswagen később megmagyarázta, hogy az emberek  havi átlagfizetését a bruttó bérből, jutalékokból, bérpótlékból, 13. és 14. havi fizetésből számolták ki.

 

Fizetés munka nélkül

 

 

„Az átlagfizetés, amelyet jelenleg kínálunk, figyelembe veszi az aktuális helyzetet, amikor még nem kezdődött el a gyártás. Amikor 2018 végén elindítjuk a termelést, érvényesíteni fogunk további bérpótlékokat is” – mondta Plško. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a 650 eurós bért azok fogják kapni, akiket már jelenleg is alkalmaznak. Az ott dolgozóknak lehetőségük van arra, hogy a cég külföldi üzemeibe látogassanak el továbbképzésre, annak érdekében, hogy minél jobban felkészüljenek a gyártás beindítására.

 

A Jaguar jelenleg 500 embert foglalkoztat Szlovákiában, egy részük Nagy-Britanniában tartózkodik továbbképzésen. Esetleg az is elképzelhető, hogy a cég már most be szeretné biztosítani a szükséges munkaerőt az üzem elindításának napjára. Hasonló módszerrel járt el a KIA is zsolnai gyárának elindításánál.

 

SME
borító: autobild.cas.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!