Szlovákia komolyan gondolja a kínai kereskedelmi kapcsolatok elmélyítését. Ma érkezett meg a pozsonyi rakpartra az első, szlovákiai célállomású kínai tehervonat, illetve szintén ma reppent fel a hír, hogy egy kínai autógyár is megvetné a lábát az országban.

 

Ezzel párhuzamosan az élelmiszer-kereskedelmet is fellendítené a szlovák kormány. Bár a kínai élelmiszereket nem épp a legminőségesebbek között tartjuk számon, érdekes módon a mezőgazdasági alapáruk kereskedelménél Szlovákia 24 millió euróval többet hoz be Kínából, mint amit exportál oda. Elsősorban halat, gyümölcskonzerveket, szárított zöldséget és édességet importálunk a világ legnépesebb országából.

 

Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter a múlt héten Kínába látogatott, hogy a elsősorban tej- és hústermékek exportjáról tárgyaljon. Itt főleg a sertéshús értékesítése kecsegtet nagy lehetőségekkel. A cél a külkereskedelmi mérleg megfordítása.

 

 hirdetes_400x285  

Hús, tej, bor és méhek

 

Mindenesetre Szlovákiának van még mit behoznia: a szlovákiai tejgyártás a hazai termelés egy hetedét, a húsipar egy tizedét teszi ki. Itt főleg kapacitásbeli problémák állnak fenn, hiszen a mezőgazdaság évtizedekig elhanyagolt ágazat volt. (Ma például már csak az alkalmazottak 3 százaléka dolgozik mezőgazdaságban.)

 

A tejen és a húson kívül az agrárminiszter említést tett a bor és nem szeszes üdítőitalok exportjáról is.

 

Érdekes téma a méhészet is, konkrétan a poszméh-tenyésztés. A poszméhek a melegházi beporzást végzik el. Egy kolónia poszméh 500 négyzetméteres területet képes beporozni, többnyire sárgadinnye, paradicsom, cseresznye vagy cukkini ültetvényeken alkalmazzák őket.

 

Szlovákiában a legnagyobb poszméh-tenyésztő a holland vonatkozású Koppert csoport érsekújvári leányvállalata, amely a tavalyi évben több mint 10 millió euró értékben adott el méheket a világ számos pontjára. A kínaiak pedig vevők lennének a szorgos rovarokra.

 

Fotó: eTrend.sk

 

Le vagyunk maradva

 

A kormány csak nem régóta kezdett el foglalkozni Kínával, mint fontos kereskedelmi partnerrel. Egy tavalyi regionális találkozó (16+1) során Robert Ficoval nem volt hajlandó találkozni a kínai fél, mert néhány nappal korábban Andrej Kiska köztársasági elnök fogadta a száműzött dalai lámát.

 

Szlovákia ezen túl is messze lemarad a kínai tőke kihasználásában. Tavaly mindössze 50 millió eurónyi kínai befektetés érkezett az országba, míg Magyarország regionális csúcstartóként 2 milliárdos kínai működőtőke-beáramlással büszkélkedhet.

 

Szlovákia azonban az elmúlt egy évben nekiállt lefaragni a hátrányából. Mert a kínaiak továbbra is keresik a lehetőségeket. A fentebb említett projekteken kívül érdeklődnek a kassai vasmű és a pozsonyi reptér iránt is.

 

Szlovákia lecsúszik a kínai tőke lehetőségeiről, Magyarország élen jár a régióban

 

Körkép.sk, eTrend.sk

Nyitókép: farmababindol.sk/illusztráció

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!