Jó tempóban folytatódhat Szlovákia gazdaságának növekedése – vélik a banki elemzők, akik szerint a növekedés  motorja az egyre nagyobb hazai kereslet lesz. 

 

Az ország gazdaságára pozitív hatással lesz az európai gazdaságok felélénkülése is, amely hozzájárul a szlovák export megerősödéséhez. A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a szlovák gazdaság a harmadik negyedév végén 3,3 százalékkal növekedett egy év alatt. Az előző időszakhoz képest ugyan lassult a növekedés, de az elemzők pozitívak és nem változtatnak a várakozásokon.

 

 

Hazai kereslet

 hirdetes_400x285  

 

Feltételezik, hogy a bruttó hazai össztermék (GDP) növekedése idén 3,3 – 4 százalék között mozoghat. „Szlovákia gazdaságának növekedése jó ütemben folytatódhat. Összetételében megőrizheti kulcspozícióját a hazai kereslet, leginkább a háztartások fogyasztása.” – mondta a Szlovák Takarékpénztár elemzője, Katarína Muchová.

 

A növekedés jó tempóját szerinte több havi mutató is jelzi. „A tiszta export pozitívan befolyásolhatja a GDP növekedést, de a hazai fogyasztás erős pozícióját nem veszélyezteti. 2017-ben a beruházások pozitívan járulhatnak hozzá a GDP növekedéséhez az új uniós források folyamatos felhasználásával. A kilátások aránylag kedvezőek a magánberuházások terén is” – tette hozzá Muchová.

https://www.korkep.sk/cikkek/gazdasag/2017/11/14/evi-tobb-mint-egymilliard-euroval-nyogjuk-szlovakiai-allamadossagot

Az emberek többet vásároltak 

 

A hazai fogyasztás leginkább a munkerőpiacon történt pozitív változásoknak volt köszönhető. „A háztartások fogyasztása hasznot húzott a történelmi minimumokat döntögető alacsony munkanélküliségből a munkaerőpiacon, a reálbérek élénk növekedése és az évtizedes csúcson levő fogyasztói bizalom mellett.” -tette hozzá a J&T  Bank elemzője, Stanislav Pánis. További pozitívum volt szerinte az alacsony kamatlábak, valamint az európai gazdaságok megerősödése is.  A gazdaság legnagyobb húzóerejét nemsokára a beruházások jelenthetik, köszönhetően az autóiparban végrehajtott magánberuházásoknak.

 

A világ gazdaságának erősödéséből is sokat profitálhat Szlovákia. „A világgazdaság növekedése a legutóbbi hét év során most a leggyorsabb, az eurozóna növekedési tempója évtizedes maximumot ér el. Ez azt jelenti, hogy a szlovák gazdaság még jobban ráléphet a gázpedálra a 4 százalék elérése érdekében, – az előrejelzett beruházások növekedése az új autógyárral összefüggésben, az uniós források lehívásának gyorsulása és a közlekedési infrastruktúra gyorsabb kiépítése mellett – feltételezve, hogy a hazai kereslet is növekedni fog” – véli Pánis.

 

 

Egészséges mértékben, de növekednek a fogyasztói árak

 

Egyre többet fizetünk bizonyos termékekért Szlovákiában. Az októberben mért évközi infláció mértéke a nemzeti módszertan mérései alapján elérte az 1,7 százalékot, ami az előző hónaphoz képest 0,1 százalékos növekedés. A fogyasztói árnövekedés mértéke már negyedik hónapja tart. Az elmúlt 10 hónapban átlagosan 1,2 százalékkal emelkedtek az árak az országban.

Növekednek a fogyasztói árak Szlovákiában. Főleg az élelmiszer és az alkoholmentes italok drágultak

 

SME / Körkép.sk
borító: ebschool.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!