Évente több, mint egymilliárd euróval nyögjük a szlovákiai államadósságot. Annak ellenére, hogy viszonylag jó kamattal jut hozzá az ország a külföldi tőkéhez (kötvényeken keresztül), az adósság nő, így a törlesztőrészletek is egyre magasabbak.

 

Egy lakáshitel esetében a kamatok, az illetékek és a tőkeköltség adja az adósságszolgálat nagyságát. Ez az adósságszolgálat az állam esetében  2016-ban egy tekintélyes, 10 jegyűből álló számra rúgott: 1,18 millió euróba került a felvett hitelek költsége – míg 2010-ben 860 millióba, 2011-ben 1,01 milliárd, 2014-ben pedig már 1,28 milliárd euróba.

 

Az adósságteher annak ellenére nő évről évre, hogy Szlovákia az egyik legkedvezőbb feltételekkel jut hitelhez a kötvénypiacon. Ez azonban változhat: az Európai Központi Bank előrejelzése szerint az államkötvények kamata 0,5 százalékponttal emelkedhet a gyorsuló infláció miatt.

 

 hirdetes_810x300  

Ódor Lajos: Beakadt a lemez

 

Sebezhetőbbek vagyunk

 

Szlovákia (az alacsonyabb kamatok ellenére) kiszolgáltatottabb helyzetben van, mivel kisebb, és elsősorban az autógyárakra épül, amelyek érzékenyek az exportra.

 

A szlovák államadósság a GDP 41,1 százalékára rúgott 2010-ben, ami 2018-ban már 49,9 százalékra növekszik. A tavalyi évben minden egyes szlovákiai állampolgárra 216 euró adósságszolgálat jutott, amelynek zöme csak a kamatokra ment el.

 

2017-ben Szlovákia már 5,83 millió eurónyi államkötvényt értékesített. Ezeknek 72 százalékát bankok, 28 százalékát más jogi személyek (alapítványok, befektetési alapok, stb.) vásárolták fel. Ami érdekes, hogy Szlovákia nagyjából 49 százalékban Németország és Ausztria felé tartozik a felvett kölcsönnel, 17 százalék francia és beneluxi kézben van, 12 százalék Nagy-Britanniához és Írországhoz tartozik, 8 százalék érkezett az olaszoktól, 4 százalék az észak-európai országoktól, 2 százalék svájciak kezében van, és csak 1 százalék került szlovákiai hitelezőkhöz.

 

Hospodárske Noviny, Körkép.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!