Az ellenzéki képviselők elutasítják a Most-Hidas Bastrnák Tibor avaslatát, miszerint a rendelőkben ún. kiegészítő rendelési időt vezetnének be, melyen belül legfeljebb 50 eurós illetékért konkrét időpontra lehetne bejelentkezni az orvosnál.

 

„Drucker miniszter gyáva módon a koalíciós képviselők javaslatain keresztül próbál beterjetszeni fontos dolgokat, hogy elkerülje a tárcaközi egyeztetét“ – fogalmazott a parlament egészségügyi bizottságának ellenzéki tagja, Jana Cigániková.

 

„Miért kellene még fizetni az egészségügyi járulékon felül? Ez egy dilettáns javaslat, mely csak az orvos fizetését növelné“ – üzente a tárcavezetőnek. Cigániková furcsállja, hogy Drucker ilyen módon próbál bevezetni plusz illetékeket, amikor az Általános Egészségbiztosítón keresztül el tudná érni, hogy csak olyan orvossal kössenek szerződést, aki képes konkrét időre is berendelni a beteget.

 

 hirdetes_300x300  

„Elég lenne menedzselni az egészségügyben uralkodó krízishelyzetet. Felszólítjuk a kormánykoalíció tagjait, hogy ne a társadalmi vita megkerülésével nyújtsák be javaslataikat.“

 

Drucker szerint semmi sem változik

 

Az egészségügyi miniszter szerint semmilyen 50 eurós illeték bevezetésére nem kell számítani. Elmondta, hogy azok, akik nem akarnak fizetni, számukra minden marad a régiben.

 

Elmondása szerint a kiegészítő rendelési időt csak azok az orvosok vezethetnék be, akik vállalják, hogy több időt lei s dolgoznak.

 

Beblavý saját javaslattal állt elő

 

Miroslav Beblavý független képviselő szerint értelmetlen dolog elvárni az orvosoktól, hogy miután ledolgozták a heti 35 órás rendelést, még további órákat fognak vállalni.

 

Beblavý szerint a Bastrnák Tibor által benyújtott javaslat értelmetlen és antiszociális. „2005-ben már bevezették a konkrét időpontra szóló előrendelés lehetőségét. Ez akkor legfeljebb 10 euróba került, meghatározott feltételekket. 10 év után a parlament ezt eltörölte, mert igazságtalannak tartotta. Most pedig előáll ugyanezzel 50 euróért.” – fogalmazott Beblavý, aki szerint a javaslat hatására csak az orvosok aranyóráinak száma fog növekedni.

 

Bastrnák javaslatáról, melyet koalíciós kollégája, a Smeres Blanár is kritizált, végül nem tárgyaltak. Jövő hét kedden kerül újra terítékre az 50 euróban maximalizált javaslattal.

 

TA3/Körkép.sk

Nyitókép: TA3

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!