A kormány elfogadta a jövő évre szóló költségvetési javaslatot, így 2018-ban történelmi mélypontra kerül az államháztartási hiány. Ahogy nemrég Brüsszel, úgy most az ellenzék is azt rótta fel a kormánynak, hogy saját korábbi célkitűzéseiről lemondva még mindig nem küszöbölte ki a deficitet és elhalasztotta a büdzsé konszolidálását – pedig az ország gazdasági teljesítménye már indokolná azt.

 

A költségvetési javaslatot mai ülésén a parlament 82 képviselője fogadta el, ellene voksolt 59 honatya. A javaslat értelmében a jövő évi büdzsé hiánya (a GDP arányában) 1 százalék alatt lesz (0,83 %), a teljesen kiegyensúlyozott (hiány nélküli) költségvetés elérését a kormány 2020-ra tolta ki.

 

A javaslat a az államadósság fokozatos csökkenésével számol, jövőre a GDP 50 százaléka alá kellene süllyednie, 2020-ra pedig 45 százalék alá. Kérdés, hogyan illik ez a kormány korábbi elképzelésébe, hogy az adósságkorlát kitolásával finanszírozza az autópályák megépítését.

 

 hirdetes_300x300  

A költségvetés 1,973 milliárd eurós hiánnyal számol, a bevételek nem egész 14 milliárdot tesznek majd ki, a kiadások pedig csaknem 16 milliárdot. A kiadási-bevételi oldal azzal számol, hogy a gazdaság jövőre 4,2 százalékos bővüléssel száguld majd, amit a javaslat készítői a jövőre induló autóipari beruházások (Jaguar Land Rover) exportjával indokoltak.

 

A költségvetés számol több változással is: minimálbér-emelés (bevételi oldalt növeli), hétvégi és éjszakai műszak bérkiegészítésének növelése (bevételi oldal), munkahelyre vonatkozó utazási támogatás (kiadási oldal).

 

A képviselők a költségvetéssel együtt egy 300 milliós hitelről is szavaztak, amit az állam az Európai Beruházási Banktól venne fel.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!