A Volkswagen pozsonyi üzeme pénteken bemutatta legújabb termékét, már itt gyártják ugyanis a Porsche Cayenne gépkocsikat. Ezidáig a fővárosban csak a karosszéria egyes részeit és az alkotórészek többségét gyártották le, a végső összeszerelés azonban Lipcsében történt.

 

„Örömmel jelenthetem be, hogy befejeződött a Porsche szegmensbe történő csaknem 800 millió euró értékű terjedelmes beruházás” mondta a VW SK igazgatóságának elnöke, Ralf Sacht.

 

A beruházást a karosszériakészítő és összeszerelő hangárokra, tesztpályákra és modern technológiára fordították. Új autóbusz-megállóhelyeket, parkolóhelyeket, adminisztratív épületet és étkezdét is létrehoztak. Egy műszakban a Porsche kocsik összeszerelésén több mint 600 alkalmazott dolgozik.

 

Albrecht Reimold, Ralf Sacht, Peter Kažimír. fotó: Ivan Majerský, Pravda

 

  hirdetes_300x300   

Telekvásárlás 

 

A Porschék gyártása már szeptemberben elkezdődött, de a cég vezetői most mutatták be ünnepélyesen az új részleget. Pozsonyban az említett Cayenne mellett a  VW Touareg, Audi Q7, VW up!, VW e-up!, SEAT Mii, Škoda Citigo kocsikat gyártják, jövőre ez a Touareg harmadik generációjával és az Audi Q8-al bővülhet.

 

 

Sacht nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy folynak-e tárgylaások a Porsche kapacitásainak jövőbeli kihasználásáról Pöstyén mellett, a cég ugyanis megvásárolt itt egy 20 hektáros földterülelet – hívta fel a figyelmet a város televíziója. Sacht elődje a Volkswagen Slovakia élén, Albrech Reimold épp a Porsche igazgatóságába lépett átt, ahol a gyártással foglalkozik.

 

forrás: cas.sk/Marián Peiger

 

A Porsche szóvivője, Christian Weiss elmondta, hogy a telket júliusban vásárolták: „Jelenleg nincsenek konkrét tervek ennek a területnek a kihasználására” – tette hozzá Weiss.

 

Kapcsolódhat az eletromos autók gyártásához

 

A Revue priemyslu elemzője, Martin Jesný úgy gondolja, hogy két forgatókönyv is létezik azzal összefüggésben, hogy elméletileg mit gyárthatnak a Felsőszerdahelyen található területen.

 

„Vagy valamilyen autóalkatrész gyártóüzeme lesz ott, (…) vagy összefüggésben lehet az eletromobilitással, , ugyanis a Porsche technológiailag talán a legerősebb tagja a Volkswagen-csoportnak, így minden bizonnyal fontos feladata lesz az eletromobilitás terén is” mondta Jesný. Hozzátette, hogy a cégnek megvan Szlovákiában a jövőbeli és jelenlegi technikai beszállító hálózata.

 

A szóban forgó telek. forrás: denník n

 

A gazdasági minisztérium szerint legfelsőbb szinten nem történtek tárgyalások a Porsche képviselőivel egy új beruházásról. A beruházásokért és kereskedelemért felelős Sario intézet a minisztérium szerint kutatást végzett a német cégnek „olyan rendelkezésre álló területekről, amelyek megfelelőek lehetnek új beruházások számára.”

 

Pöstyénben alacsony a munkanélküliség 

 

 

 

 

 

A Sario nem hoz nyilvánosságra részleteket külföldi beruházásokról, lezárt projektekről ameddig a külföldi befektető nem kezdi el a szlovákiai letelepedéshez szükséges lépéseket. A Pöstyéni járásban jelenleg mindössze 2,27, a Vágújhelyi járásban 2,7 százalékos a munkanélküliség. Ha a Porsche valóban szeretné felhasználni a földterületet, akkor arról a helyi politikusokna is tudnia kell. Felsőszerdahely polgármestere, Ľubomír Krajňanský elmondta, hogy a céggel egy éve van kapcsolatban, de nem beszélhet a részletekről, ugyanis titoktartást kértek tőle.

 

Denník N
borító: cas.sk/Marián Peiger

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!