Az Aupark tulajdonosai úgy döntöttek, hogy megveszik a Westfield bevásárlóláncot. Az ügylet értéke eléri a 13,5 milliárd eurót.

 

A nagy bevásárlóközpontok bevétele világszerte csökken, ezért kénytelenek fuzionálni. Az Aupark jelenlegi tulajdonosa, az Unibail-Rodamco és az ausztrál gyökerű Westfield egyesüléséből így a világ 13 országában 104 bevásárlóközpontot magában foglaló üzletlánc jön létre.

 

A Westfieldet a ma 87 éves, Fülekről származó, később Ausztráliába kivándorolt és ott a leggazdagabb ausztrállá vált szlovákiai magyar származású Löwy Ferenc alapította.

 

 hirdetes_810x300  

Ki áll a Westfield mögött?

 

A Westfield üzletláncot a ma már milliárdos Frank Löwy, alias Löwy Ferenc alapította.  Löwy 1930-ban született Füleken, túlélte a holokausztot, 12 éves korában Palesztínába, majd onnan Ausztráliába került. 1959-ben Sydneyben alapította első üzletét. A Westfieldből ma már világszerte 35 további üzlet nyílt, Amerika és Nagy-Britannia szerte. Olyan luxusmárkákal, mint a Dior, Prada, vagy épp a Louis Vuitton.

 

Löwy jelenleg Ausztrália második, és a világ 269. leggazdagabb embere. Vagyonát 4,8 milliárd euróra becsülik. Frank Löwy, a Löwy Nemzetközi Politikai Intézet megalapítója, az ausztrál labdarúgó szövetség vezetője. Utoljára 2013-ban a füleki zsinagóga felújítása kapcsán járt Szlovákiában.

 

Frank Löwy a feleségével 2013-ban Füleken. Kép: cas.sk

 

Hogy vették meg az Auparkot

 

Az Unibail-Rodamco üzletlánchoz tartozik az Aupark is, melyhez a vállalat két részletben jutott hozzá. 2006-ban holland elődjük, a Rodamco megvásárolta a bevásárlóközpont felét a HB Reavistól 75 millió euróért, majd öt évvel később a másik felét is 151 millióé euróért.

 

Forbes/Körkép.sk

Nyitókép: jancina.sk

További ajánlott írások:

 

A holokauszt áldozataira emlékezve két botlatókövet helyeztek el Füleken

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.