Míg az éjjeli műszakvégzés és az ünnepnapokon végzett munka után jár emelt bérkiegészítés a dolgozóknak, a hétvégi munkáért egyelőre ezt nem biztosítja a munkatörvénykönyv. Kivéve persze, ha a hétvégi munka épp ünnepnapra esik.

 

A túlórák után járó bérkiegészítés alapesetben az adott munkás átlagos bérének legalább 25 százaléka. A veszélyes munkakörben dolgozóknál ez az arány 35 százalék. A munkáltató egy vezető beosztású munkással (ügyvezető, igazgatótanács tagja, menedzser, projektmenedzser, a cég rendszerszintű szervezésében részt vevő munkás) külön szerződésben megállapodhat a túlórák számában, és ebben az esetben nem jár bérkiegészítés – de csak akkor, ha a túlórák mennyisége nem éri el a 150 órát egy évben. Az ezen felül ledolgozott túlórák után jár a fentebb említett 25 (35) százalékos kiegészítés.

 

A munkáltató abban is megállapodhat a munkással, hogy a túlórát nem pénzben, hanem szabadnapokban fizeti. Ez esetben a dolgozónak annyi plusz szabadságra van joga, amennyi órát túlórázott, de nem jár bérkiegészítés. Hogy a munkás mikor használhatja fel az így kapott szabadságokat, arról a két fél egyezik meg. Ha nincs megállapodás, a munkáltató köteles a túlórákért járó szabadságot a túlóravégzés után következő 4 hónapban kiadni, ellenkező esetben túlórabért kell fizetnie.

 

 hirdetes_300x300  

Ilyenek a szlovákiai autógyárak fizetései. Vajon melyik üzemben fizetnek a legtöbbet?

 

Ünnepnapokon 50 százalékkal nagyobb fizetés

 

Az ünnepnapokon végzett munka után is jár bérkiegészítés, mégpedig a munkás átlagos fizetésének 50 százalékában. A túlórabér akkor is jár, ha az ünnepnap épp a munkahét előírt megszakítás nélküli pihenő napjára esik.

 

Itt is lehetőség van, hogy a munkáltató szabadságban fizesse ki az ünnepnapi munkaórákat. Hasonlóan az éjszakai műszakhoz, itt is egy ünnepnapi munkaóráért cserébe egy szabad óra jár. A munkáltatónak három hónapon belül ki kell adnia az így kapott szabadságot.

 

A hétvégi munkára vonatkozóan a Munkatörvénykönyv semmilyen bérkiegészítést nem szavatol. Erről külön megállapodásban a munkáltató egyezik meg a munkással.

 

Éjszakai műszak: legalább 20 százalék

 

Az éjszakai munkavégzés (este 22:00 és reggel 06:00 közötti időben végzett munka) esetén a minimális kiegészítés nagysága a mindenkori minimálbér 20 százaléka (természetesen órabérben számolva). Idén januártól a minimális órabér nagysága 2,759 euró, vagyis az éjszakai műszakban végzett kiegészítés nagysága 0,55 euró óránként.

 

Pravda.sk, Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!