A német PHW vállalkozási csoportosulás nemrégiben bejelentette, hogy megvizsgálja a vegyi úton készült „húsok” előállításának lehetőségét. Jelenleg azonban a laboratóriumi körülmények között előállított hús nagyon költséges.

A német cég ezen céljának előmozdítása érdekében nemrégiben üzletrészt szerzett az izraeli Supermeat vállalatban. A Supermeat a világon a sejtkultúra alapú hústermelés éllovasa. A tel-avivi központú Supermeat üzletvezetője, Ido Savir szerint a szintetikus húsok világpiacának fokozatos bővülésére lehet számítani a következő években, évtizedekben ugyanúgy, mint a húshelyettesítők esetében. Utóbbi termékek már szerepelnek a német PHW kínálatában.

 

A most induló nemzetközi együttműködés lehetőséget teremt arra, hogy az ízletes szintetikus húsok „forradalmian új generációját” dobják a piacra. A Supermeat ügyvezetője a TopAgrar portálnak elmondta, hogy lényegében ugyanolyan hús kerülne az eljárást követően is az asztalra, mint amit jelenleg is fogyasztunk, csak az kicsit más módon, gyakorlatilag az állatok izomszöveteinek laboratóriumi szaporításával készül.

 

Fotó: FLURT

 

 hirdetes_300x300  

Az elképzelések szerint három éven belül a mesterséges húsok első generációját már szállítani tudják az éttermeknek. Következő lépésben pedig a gyártás nagyüzemi szintre emelését tervezik, ami lehetővé teszi a szupermarketek ellátását, idővel akár világszerte is.

 

Az adott területen működő néhány európai vállalkozás kevésbé bizakodó. Szerintük ennek a húsfélének az előállítása egyelőre még nagyon költséges, ezért annak piacra dobását csak későbbi időpontban tudják elképzelni.

 

Forrás: TopAgrar.com

Nyitókép: Shutterstock

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!