Filmbe illő hatalmi harc bontakozott ki Oroszországban, a Norilsk Nickel  orosz bányatársaság eladása kapcsán. Vlagyimir Patonyin orosz milliárdos ajánlatot tett üzlettársa, Roman Ambramovics tulajdonrészére. A harmadik főrészvényes, Oleg Deripaszka közben igyekszik meghiúsítani kettejük megegyezését.

 

A Norilsk Nickels a világ legnagyobb palládium kitermelője, és a brazil Vale-val holtversenyben a legnagyobb nikkel kitermelő is egyben. Piaci értéke (még barátok között is) 25 milliárd euró.

 

A vállalat részvényeinek 27,8 százalékát birtokló Deripaszka, és a a 30,4 százalékot birtokló Potanyin közt azóta feszült a viszony, hogy Deripaszka cége, a Ruszal bevásárolta magát a Norilsk Nickelbe (innen a 27,8 százalék). A Chealse angol futballklub tulajdonosa, Ambramovics részesedése 4,2 százalékos.

 

 hirdetes_810x300  

Ambramovics és Patonyin egyezségét a Ruszal vállalat (Deripaszka nevében) a londoni kereskedelmi bíróságon próbálja elgáncsolni.

 

Mikor a Ruszal vállalat bevásárolta magát a bányatársaságba 2012-ben, az elmérgesedett viszonyt az oligarchák között a Kreml simította el. Most azonban azt nyilatkozták, hogy nem áll módjukban beleavatkozni az üzletemberek dolgába.

 

HNonline.sk

Nyitókép: metalinfo.ru

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!