Szlovákia immár harmadik éve stagnál a korrupcióellenes küzdelemben, az ország ezúttal kevesebb pontot kapott, mint korábban. Ez csakúgy, mint tavaly, ezúttal is az 54. helyre volt elég. Magyarország a 66., Szenegállal holtversenyben.

 

„Szlovákia 50 pontot szerzett a lehetséges 100-ból, egy ponttal kevesebbet, mint 2015-2016-ban és ugyanannyit, mint 2014-ben. Szlovákia így a lista azon harmadát kitevő országok közé tartozik, melynek összpontszáma romlott,“ áll a Trancparency International Szlovákia (TIS) jelentésében.

 

Ha marad az utóbbi években tapasztalt egy helyben taposás, Görögország, Románia vagy éppen Olaszország pedig folytatja korrupcióellenes küzdelmét, a TIS szerint, Szlovákia 2020-ra az Unió négy legkorruptabb országa közé kerülhet.

 

  hirdetes_300x300   

A régió országai közül Magyarország végzett a legrosszabbul, a magyar kormányzatot egyébként rendszeresen kritizáló Trancparency International kilenc helyet rontva csak a 66. helyre sorolta Magyarországot. Lengyelország a 36., Csehország a 42. helyen végzett.

 

 

Egyre korruptabb a világ

 

Egyre korruptabb a világ – erre jutott a 25 éves Transparency International szerdai jelentésében. A szervezet ezúttal 180 országot értékelt egy száz fokú skálán. A helyzet a rendkívül elmaradott szubszaharai régióban a legrosszabb, itt található a világ két legkorruptabb országa Szomália és Dél-Szudán is.

 

Afrika után viszont – Közép-Ázsiával holtversenyben – Kelet-Európában a legelterjedtebbek a visszaélések. Az elemzés külön említi Magyarországot, mint elrettentő példát. Az ország 2012-höz képest 10 pontot veszített és ezzel az Unió majdnem legkorruptabb államává vált.

 

A legjobb osztályzatot Új-Zéland és Dánia kapta 89, illetve 88 ponttal. A berlini székhelyű társadalmi szervezet arra is rámutatott, hogy ahol elnyomják a civil szervezeteket, ott könnyebben felüti a fejét az intézményesült visszaélés.

 

 

Körkép.sk/euronews/teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!