Egyre több szlovák állampolgár tér haza külföldről, legalábbis az egészségügyi biztosítók adatai alapján. A déli autópályák építését gyakran kritizáló Pénzügypolitikai Intézet (IFP) tanulmánya szerint a leszakadó régiókba is többen érkeztek vissza, és többségük megszakítás nélkül 5-10 évre marad Szlovákiában.

 

Hatezer fő. 2016-ban ennyivel többen jöttek vissza Szlovákiába, mint ahányan kivándoroltak – szlovák állampolgárságuk megtartása mellett. 2017-ben ez a szám 15 ezerre növekedett, és ezzel megállították a népességcsökkenést.

 

Közelebbről nézve tekintélyes embertömeg vándorol ki és be az országba (a külföldieket nem számolva). A 2010-2015 közötti években évente 28 ezer szlovák állampolgár tért haza, feladva életvitelszerű külföldi tartózkodását. 2016-ban ez a szám 32 ezerre nőtt.

 

 hirdetes_400x285  

A külföldiek bevándorlása azonban gyorsabban nő, bár még nem érjük el az uniós vagy a visegrádi átlagot. Az összesített adatok szerint minden harmadik bevándorló olyan személy, aki azelőtt nem élt Szlovákiában. A külföldről érkező bevándorlók száma az elmúlt négy évben 50 százalékkal emelkedett.

 

Szlovákia megadta magát az olcsó, külföldi munkaerőnek

 

Az ukrán-válság kirobbanása óta az Ukrajnából érkező bevándorlók száma például megduplázódott. Jelentős bevándorlótömeget képviselnek a szerbek, akiket a szlovák ipar által nyújtott munkalehetőségek csábítanak. Az EU-n kívülről főleg vietnámiak, kínaiak és kóreaiak érkeznek Szlovákiába.

 

Az elemzés szerint a Szlovákiába irányuló migráció háromszor kisebb, mint a V3-ban (statisztikai kategória: a Szlovákián kívüli visegrádi országokat jelöli) és tízszer kisebb, mint az EU-28-ban.

 

Felmérés: Az ukránok csaknem egyharmada kivándorolna hazájából

 

Az országhatárokon belül legálisan tartózkodó külföldiek száma az adott szervezettől függően változó lehet. Az OECD kimutatása szerint 175 ezer külföldi tartózkodik Szlovákiában. A természetes személyek regisztere tavaly szeptemberben 114 ezer külföldit tartott nyilván (menekültekkel együtt), míg a Statisztikai Hivatal tavaly júniusi kimutatása csak 97 900 külföldiről tud.

 

Más a helyzet a külföldi munkavállalókkal. Az elmúlt négy évben jelentősen megemelkedett a vendégmunkások száma: az ÚPSVaR adatai szerint 2,5-szeres a gyarapodás, így számuk tavaly csaknem 50 ezerre volt tehető.

 

A Szlovákiába érkezők 61 százaléka állt megérkezése után azonnal munkába. És bár lakossági arányuk 1 százalék, a foglalkoztatottak körében magasabb, 1,5 százalékos a jelenlétük.

 

Ami azonban igazán érdekes, hogy a külföldiek könnyebben kerülnek munkaviszonyba. Az IFP adatai szerint megérkezését követő egy éven belül a külföldiek 63 százaléka munkába áll, míg a külföldről hazatérő szlovák állampolgárok körében csak 54 százalékos a foglalkoztatottság az első év után.

 

„Az azonnali munkábaállás valószínűsége a külföldieknél lényegesen magasabb, ráadásul nemi hovatartozásra való tekintet nélkül”

 

fogalmaz a tanulmány.

 

A legtöbb külföldi Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyéket célozza meg. A szlovák állampolgárok közül a legtöbben a Komáromi, Nyitrai, Szenci, Galántai és Zsolnai járásokba térnek haza.

 

Nem ismerik a (szlovák) nyelvet és elbuknak a vizsgákon. Tömegével jönnek az ukrán orvosok Szlovákiába

 

Körkép.sk

Nyitókép: startitup.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!