Ennek az autónak a genezise onnan indul, hogy a francia PSA konszern gondolt egy merészet, és felvásárolta a korábban már többször elárvult Opelt. Együttműködésük első eredménye egy új Opel szabadidő-autó volt, éspedig a Peugeot 2008 alapjaira épülő Crossland X. Ezt követte az egy számmal nagyobb Grandland X, amely lényegében a Peugeot 3008 ikertestvére.

 

A verdát Ultimate csúcsszereltségben, 1,6-os dízelmotorral és kézi váltóval kaptuk meg tesztelésre.

 

A tesztelt autó – az Opel márka többi modelljével együtt – a dunaszerdahelyi KM CARS márkakereskedésben vásárolható meg.

Cím: KM CARS s.r.o., Hlavná 90, Dunajská Streda.

Telefon: +421 31 590 07 03, fax: +421 31 551 70 62,

e-mail:  [email protected], web: www.kmcars.sk,

GPS: N 48°66’90,26” E 19°69’90,24”.

 

 hirdetes_400x285  

 

Alaktan

 

Az egymást kissé átfedő Mokka és Crossland egyike sem csúnya autó, de az SUV-k mai formavilágát egyértelműen a Grandland testesíti meg az Opelnél. Egyrészt abszolút harmonikusak  az arányai, másrészt mutatósak a részletei – lásd elöl a hatalmas alsó légnyelőt, a krómléccel kettévágott mélyedéseket és a szép fényszórókat, hátul pedig a cápauszonyt formázó C-oszlopot, az ötödik ajtó éles peremét vagy a szenzációsan tagolt alsó védőlemezt.

 

 

 

A szó legszorosabb értelmében korona volt az egészen a csúcsszereltség kiváltságának számító fekete tető; önmagában vett attraktivitásán kívül az említett cápauszonyokat is ez hozza ki igazán…

 

Belvilág

 

Míg a forma első rápillantásra rokon a Peugeot 3008-aséval, a beltér egyértelműen opeles. Sok van benne az annak idején „évautóvá” választott aktuális Astrából, de ami nem onnan származik, az is egyértelműen a német márka belsőépítészete. Méghozzá a legjobb, amit jelenleg kínál. Az élettér a konkurensek (Kia Sportage, Hyundai Tucson, VW Tiguan, Ford Kuga stb.) átlagát hozza, lásd a hátsó ülésekről és környékükről készült fotókat.

 

 

 

Ugyanez az átlagszint érvényes a csomagtartóra is (Kia Sportage: 491 l, VW Tiguan: 540 l). Az ülésekről még annyit, hogy felárasak voltak, az elülsők a hátfájdalmak kezelésére szakosodott orvosok és terapeuták csoportjától (AGR) kapott tanúsítvánnyal. Az e szinten alapnak számító (és szintén AGR tanúsítvánnyal rendelkező) fekete bőr ülőganitúra helyett rendelhetők meg, 280 euróért.

 

 

 

Ami pedig a szereltséget illeti, már alacsonyabb szinten is standard a kétzónás automata légkondi, az elülső/hátsó parkolóradar, a holttérfigyelő, az automatikus fényszóró-tompítás, a kétfunkciós tempomat, a táblafelismerő vagy a láblendítésre nyíló csomagtartó; a negyedik Ultimate szint navigációs rendszerrel, digitális Denon hifivel, tolatókamerával, aktív parkolóasszisztenssel, sávtartó automatikával, fűthető elülső/hátsó ülésekkel/volánnal, fáradtságfigyelővel, indukciós telefontöltővel, fűthető szélvédővel és 230 V-os konnektorral gazdagabb.

 

 

Impozáns lista. Egy-két kifejezett prémium holmit (pl. éjjellátás) leszámítva semmi nem hiányzik belőle!

 

Országúton, terepen

 

Az Opelnél, úgy látszik, szeretik az átfedést, mert a francia frigy eredményeként a Crossland motorskáláján is megjelent két, egymáshoz igen közeli dízel erőforrás (1.5 CDTI: 130 LE, 1.6 CDTI: 120 LE). Tesztautónkban a PSA-polcokról származó 1,6-os dolgozott – hatgangos kézi váltóval kombinálva, mivel automata is kérhető hozzá. A 120 lóerő nem tűnhet soknak, de van hozzá 300 Nm-es nyomaték, már 1750-es fordulatszámtól; ez a kombináció már tisztességes dinamikával mozgatja az 1,4 tonna önsúlyú testet.

 

 

A futómű hangolása egy ideális szabadidő-autóé: kitűnő egyenesfutás, belengés nélküli kanyartűrés, az úthibákat tökéletesen szűrő rugózás. Mindez, a magas üléspozícióval kombinálva nagyon kellemes vezetési élményt ad. A gyári fogyasztási adat viszont itt is teljesen hiteltelen, amiről nem is annyira az Opel, hanem a sürgős korrekcióra szoruló európai mérési mód tehet.

 

A tesztünk során mért 5,7 azonban teljesen reális, mármint normális közúti használatot feltételezve.

 

A közúti használatot azért hangsúlyozzuk, mert a Grandland X ugyebár egy szabadidő-autó, amelytől e címen joggal elvárható némi terepbíró képesség is. Ez viszont esetünkben csak korlátozottan érvényes.  A Mokkánál még 4×4-es hajtást jelző X betű ugyanis már a Crosslandnál elveszítette ezt a jelentését, és X ide vagy amoda, a Grandland-család sem kínál összkerekes verziót.  Mentségére szolgál, hogy az ikermodell Peugeot 3008 sem.

 

 

Van helyette egy ötpozíciós terepprogram-választó (lásd a megfelelő ábrát), amely a kiválasztott útfelületnek megfelelően szabályozza az ABS és a kipörgésgátló működését. Tény, hogy a 4×4-es technikát nem pótolja, de mégsem csupán holmi játékszer; akár egy difizárat is képes imitálni. És mondjuk meg őszintén: amire a mai szabadidő-autókat használják, arra tulajdonképpen ennyi is elég…

 

 

 

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 1560 cm3

Teljesítmény: 88 kW (120 LE)@3500

Nyomaték:   300 Nm@1750

Sebességváltó: hatfokozatú kézi

Legnagyobb sebesség: 189 km/óra

Gyorsulás 0–100 km/óra: 11,8 s

Gyári átlagfogyasztás: 4 l/100 km

Tesztfogyasztás: 5,3 l/100 km

CO2-kibocsátás: 104 g/km

H/Sz/M: 4477x1856x1609 mm

Csomagtér:  514–1652 l

Üzemanyagtartály: 53 l

A modellcsalád induló ára: 20 290 €

A tesztelt típus induló ára: 30 290 €

 

Vas Gyula

A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!