A Seat mindig is a mediterrán, sportos dinamikus vonulatot képviselte a VW konszernen belül. Ez az irányzat most még hangsúlyosabbá vált: a spanyolok ugyanis bejelentették, hogy Cupra néven önálló identitású márkát hoznak létre. A Cupra, mint tudjuk, eddig a Seatok legsportosabb verzióinak megjelölése volt.

 

 

Az új család első tagja az idei Genfi Autószalonon bemutatott Cupra Ateca. A megvadított szabadidő-autó kétliteres TSI benzinmotorja kerek 300 lóerőt teljesít, ami 5,4 másodperces százas gyorsuláshoz és 245 km/órás végsebességhez elegendő. Az autóiparban jelenleg használt egyik legkorszerűbb erőforrásról van szó, új fejlesztésű részecskeszűrő rendszerrel, amelynek köszönhetően a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normát is túlteljesíti.

 

 hirdetes_300x300  

 

A hétsebességes DSG váltó szintén új termék. A jármű 4Drive összkerékhajtása állandóan figyeli többek között a jármű és az egyes kerekek sebességét, a kormánykerék állását és a vezetési stílust, s ehhez mérten dönt a nyomaték elosztásáról. Ezen kívül előre előre beállított üzemmódok és terepprofilok  (Normal, Sport, Individual, Snow, Off-Road és Cupra) is választhatók. Utóbbi aktiválásákor a motor azonnal reagál a gázpedál parancsaira, felerősödik a hangja és az adaptív felfüggesztés is feszesebbre vált.

 

 

Az új család első tagja természetesen kívülről is jól azonosítható. Különleges méhsejt mintázatú felső hűtőrácsán ott díszeleg a bronzszínű Cupra logó, alsó hűtőrácsán pedig matt alumínium Cupra felirat olvasható. A lökhárítók és a küszöbök mélyebben húzódnak, a karosszériát fényes fekete kiegészítők ékesítik. A tetősínek, a tükörházak, az ablakkeretek, a rácsok, szintén feketék, csakúgy, mint a hátsó diffúzor és légterelő.

 

 

Az impozáns megjelenést erősítik a 19 hüvelykes egyedi alufelnik, valamint a négy kipufogócső. A Cupra modelljeit Európa-szerte 260 kiemelt márkakereskedésben lehet majd megvásárolni.

 

Vas Gyula

Fotó: Seat

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!