Mivel hosszú évek után sikeres az ország gazdasága, így az autógyárak alkalmazottai úgy döntöttek, hogy több pénzt kérnek a munkájukért.

 

Tavaly a pozsonyi Volkswagen alkalmazottai sztrájkoltak, most pedig a zsolnai KIA dolgozói fenyegetőznek sztrájkkal. Az zsolnai KIA üzem szakszervezetei ugyanis nagyobb fizetésemelést kérnek annál, mint amit a vezetőség ajánlott.

 

De vajon melyik autógyárban lehet a legtöbbet keresni?

 

 hirdetes_810x300  

Száz eurókkal az átlagbér felett

 

Szlovákiában a tavalyi bruttó bér 954 euró volt.

 

Az autógyárakban dolgozó alkalmazottak viszont ettől jobban keresnek. Az elérhető információk szerint a nagyszombati Peugeot-gyárban a gyártásban résztvevő alkalmazottak – a menedzserek fizetését leszámítva –  tavaly átlagosan 1395 eurós bruttó bért kaptak, míg a Volkswagen munkásainak bruttó bére 1790 euró volt.

 

A zsolnai KIA-ban a vezetőség legújabb ajánlata szerint az átlagos fizetés 1500 euró felett lenne.

 

10 euróért civakodnak

 

A zsolnai üzem menedzsmentje azt állítja, hogy átlagosan havi 107 eurós fizetésemelést kínált az alkalmazottaknak, ám a szakszervezetek állítólag 117 eurót kérnek. „A szakszervezetek tíz eurónyi különbség miatt fenyegetőznek sztrájkkal“ – mondta az emberi források igazgatója, valamint a társaság vezetőségének egyik tagja, Anton Ondrej.

 

Mivel az alkalmazottak a sztrájk idején elveszítik a jogosultságukat a fizetésre, s minden bizonnyal a termeléssel kapcsolatos bónuszoknak is búcsút mondhatnak, ezért egy napnyi sztrájkkal többet veszítenek, mint amennyit a szakszervezetek követelménye hozna nekik egész évben a konyhára – tette hozzá Ondrej.

 

Amennyiben érvényes, hogy a KIA üzemében a gyártásban résztvevő alkalmazottak átlagosan 1458 eurót (más források szerint 1354 eurót) kapnak, akkor a menedzsment fizetésemelése után 1565 euró lenne az alkalmazottak havi fizetése.

 

Amellett, hogy a gyári munka kemény gürcölést jelent, a szlovákiai gyárak alkalmazottai még mindig jóval kevesebbet keresnek, mint Nyugaton. A gazdasági fellendülésnek és a munkanélküliség jelentős csökkenésének hála eljött egy olyan időszak, amikor az autógyári alkalmazottak is felemelhetik a hangjukat a magasabb fizetés reményében.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: autorubik.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!