A szlovákiai menedzserek fele hajlandó kenőpénzt adni egy szerződés megszerzéséért vagy megtartásáért, fordított helyzetben a 82 százalékuk hajlandó pénzt vagy ajándékot elfogadni, és mintegy két harmaduk meg van győződve róla, hogy a korrupció megszokott dolog. Szlovákia ezzel a 13. az egyébként terjedelmes ranglistán.

 

Az EY Global Fraud Survey által készített felmérés a csalásra és korrupcióra való hajlandóságot vizsgálja a világ számos országában. Világviszonylatban a vállalkozók harmada tartja kockázatosnak vagy veszélyesnek, hátráltató tényezőnek a korrupciót saját tevékenységére.

 

A szlovákiai menedzserek 54 százaléka tartja kockázatosnak a kenőpénzt, és ezzel az európai országok közül az élvonalban végzett.

 

  hirdetes_300x300   

Hajlandók vagyunk fizetni

 

A szlovákiai menedzserek „lefizetési hajlandósága” a világon az egyik legmagasabb. Egy adott szerződés megtartása vagy megszerzése érdekében 44 százaléka hajlandó kenőpénz eszközéhez folyamodni. A globális átlag 13 százalék, a szlovákiaiaknál rosszabbul csak a szaúdi, az indonéziai és a malajziai vállalkozók teljesítettek.

 

Fico a korrupcióellenes intézkedésekkel büszkélkedik, az emberek viszont másképp látják a helyzetet

 

Az első helyen

 

Tisztességtelen „meggyőzési” eszközöket (kenőpénz, ajándékok, kirándulásokra való befizetések) a szlovákiai menedzserek 82 százaléka hajlandó bevetni, ha cége érdeke azt kívánja. E tekintetben Szlovákia világszinten is élenjár. A közép-kelet-európai átlag viszont 40 százalékos, tehát még a környékbeli országokban sem ennyire rossz a helyzet.

 

A szlovákiai menedzserek 66 százaléka tartja úgy, hogy a korrupció a vállalati élet velejárója. Ez az arány messze magasabb a globális átlagnál (38 százalék). A felmérés szerint Magyarország épp hogy megelőzi a szlovákiai mértéket , majd olyan országok következnek, mint Ciprus, Ukrajna és Brazília.

 

Ezek a viszonyok sok cég számára nem megfelelőek. Egyrészt jelentős költségekkel járnak, másrészt magának a vállalatnak okoznak kárt a menedzserek azzal, ha pl. nem a legolcsóbb, hanem a „legtöbbet kínáló” céggel kötnek szerződést. Szlovákiában a nyugati országoktól eltérően jóval alacsonyabb azon esetek száma, amelyekre fény derül: cseh és szlovákiai viszonylatban mindössze két százalék. Nyugaton 18-20 százalékos a felderítési ráta.

 

A Hospodárse Noviny infografikája. A menedzserek hány százaléka veszi természetesnek a korrupció jelenlétét?

 

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!