A Trend gazdasági hetilap szerint az R7-es pozsonyi elkerülőn kívüli, Érsekújvár felé vezető leendő szakaszának megépítése nem szükségszerű, a most-hidas minisztérium Érsek Árpád vezetésével mégis erőlteti, mert meg akarják nyerni a magyar választókat.

 

A lap szerint északon több olyan félkész, vagy befejezetlen szakasz vár a projektek elindítására, amelyek nagyobb prioritást élveznének. Ilyen például a Kiszucaújhely melletti 1,5 kilométeres vonal, illetve az R2-es Zólyom menti szakasza.

 

Az INEKO intézet elemzője, Ján Kovaľcík szerint jóval több, az R7-esnél fontosabb útvonal is akadna, ám jelenleg esély sincs arra, hogy ezeket a projekteket még az idén elindítsák.

 

 hirdetes_300x300  

A lap megjegyzi, hogy van még egy magyarlakta régió, ahol a Nemzeti Autópálya Társaság rohamléptekben készíti a projekteket: az R2-es rimaszombati szakasza. A Trend emlékeztetett a Smer vezette pénzügyminisztérium mellett működő csoport elemzésére, amely szerint az R2-es ezen szakaszán indokolatlan gyorsforgalmi út építése, mert nincs rajta akkora forgalom. A járásban 20 százalék körüli a munkanélküliség és alig érkezik a térségbe befektető, hogy megélhetést biztosítson az ott élőknek.

 

Az R7-es teljes szakasza 127 kilométeres lenne, Pozsonytól Érsekújvárig tartana, majd csatlakozna az R8-asra Nyitránál.

 

„Ezek azonban objektíven nézve nem annyira jelentős útvonalak. Az NDS által előkészített projektek 80 százaléka a kevésbé fontosak közé tartoznak”

 

mondta Ján Kovalčík. És melyek lennének azok? Az elemző által felsoroltak között egy sem található magyar lakta régióban:

 

Az R2-es zólyomi, a D3-as zsolnai, a Borodnó – Zsolna közti szakasz, ahol állítása szerint 20 ezer autó halad keresztül naponta, miközben Pozsony – Érsekújvár közt, az R7-es nyomvonalán „csak 6,5-11,5 ezer autóról lehet szó.

 

Nem ez az első eset, hogy szlovák elemzők a déli autópályák ellen érvelnek. Tavaly a pénzügyi tárca mellett működő Pénzügypolitikai Intézet (IFP) adott ki egy elemzést, amely szerint az R2-es rimaszombati szakasza helyett elég lenne egy kiszélesített főút is.

 

A dolog pikantériája az volt, hogy a pénzügyi tárcát irányító Smer koalíciós partnere, a Most-Híd, akik egyúttal részt vettek az R2-es megépítése melletti tüntetésben.

 

A valódi probléma azonban az, hogy amikor a délen megépítendő autópályák kerülnek szóba, a szlovák médiában vagy elemzésekben mindig azok létjogosultságát kérdőjelezik meg, nem pedig a kivitelezés árát, vagy az esetleges visszaéléseket firtatják. Mint ahogy teszik azt egyébként az északon megépített autópályák esetében. Ezek megépítésének szükségszerűsége egyszer sem került címlapra.

 

Körkép.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!