Betesszük, lecsukjuk, megnyomjuk a gombot, és pár percen belül készen is van a kávé. Választhatunk espressot, lungot és cappuccinot, vagy egy tucat más kávéfajtát a világ bármely pontjáról egy kis műanyagkapszulába zárva. A gyors és népszerű kávéfőzés azonban hatalmas ökológiai problémával jár.

 

Az egész világon évente több tízmillió műanyag kávéskapszulát gyártanak. A probléma azonban ott lakozik, hogy nem lehet őket újrahasznosítani. A kapszulákat ugyanis kétfajta műanyag és alumínium kombinációjából gyártják.

 

Amennyiben a kapszulák a szelektált szemétbe kerülnek – például a műanyagok közé –, akkor a szemétlerakaton végzik, ahol csak több száz év múlva bomlanak le. „Szlovákiában nincs senki, aki ezt a fajta anyagtípust el tudná különíteni és fel tudná dolgozni“ – magyarázza a Körkörös Gazdaság Intézet nonprofit szervezettől Ivana Maleš. Szlovákiában még ha az emberek szeretnék is elkülöníteni a kapszulákat, egyszerűen nem tudják.

 

 hirdetes_810x300  

Németországban és Ausztriában léteznek olyan technológiával rendelkező társaságok, amelyek képesek elválasztani az egyes elemeket. A kapszulákat az emberek a műanyagoknak kialakított konténerekbe dobják, majd az osztályozásnál elkülönítik és újrahasznosítják őket.

 

Már nem olyan kelendő a kapszulás kávéfőző

 

Mindezek ellenére 2016-ban Hamburgban a nyilvános épületekben megtiltották a kávékapszulák használatát. „Hat gramm kávét és három gramm csomagolást nem az adófizetők pénzén kellene vásárolni“ – magyarázta a város szóvivője, Jan Dube. Szlovákiában a környezetvédelmi minisztérium jelenleg még nem gondolkodott el hasonló lépésről.

 

A csehországi és szlovákiai Tchibo boltok igazgatója, Tomáš Zahradník a SME-nek adott interjújában elmondta, hogy a kávékapszulák iránit kereslet ugyan növekszik, de nem olyan gyors ütemben, mint a múltban.

 

A Heureka internetes portálon 2017-ben csökkent a kapszulás kávéfőzők iránti kereslet. A portál tartalmi menedzsere szerint egyre gyakrabban adnak el presszó kávéfőző gépeket. A kapszulás kávéfőzők iránti kereslet csökkenéséről számolt be az Alza is. Elmondásuk szerint náluk is kelendőbbek az automata kávéfőző gépeke, melyek nemcsak megdarálják, de el is készítik a kávét.

 

Fotó: Wikimedia

 

Kapszulagyűjtő Pozsonyban

 

A Nespresso vállalat újonnan az egész kapszulát alumíniumból gyártotta, és ősszel Pozsonyban bemutatta az első olyan boltját, ahol a használt kávékapszulákat gyűjtik.

 

„Én nem iszok kapszulás kávét, csupán a barátnőmnek vettem. Arról még nem hallottam, hogy újra lehet őket hasznosítani“ – mondta az egyik vásárló azután, miután három doboznyi kávékpaszulával távozott a boltból.

 

A boltban két edényt tartanak fönn a kávékapszulás hulladékra, melyek szinte teljesen tele vannak. A vásárlók a kávékpaszulához egy speciális zacskót is kapnak, amiben aztán visszahozhatják az elhasznált kapszulákat.

 

A gyűjtőhely eddig csupán Pozsonyban működik. Más városokból futárnak kell elhoznia a felhalmozott kávékapszulákat. Amennyiben valaki kávékapszulát rendel a Nespressótól, akkor a használt kapszulákat odaadhatja a futárnak. A Nespresso azt azonban nem akarta elárulni, hogy mennyi kapszulát adott el tavaly a cég, és mennyi került vissza hozzájuk.

 

A felhasznált kapszulákat Csehországban hasznosítják újra, ám Ivana Malešová szerint ez a megoldás sem főnyeremény. „Nagyon sok lehetőség van arra, hogy miképpen készítsünk kávét kapszula nélkül, ezért az ökologikus kapszulákon gondolkodni értelmetlen dolog“ – mondta.

 

Marketingfogás

 

Az internetes boltokban egy 30 kávékapszulát tartalmazó doboz 8,7 euróba kerül. Egy kapszula 6 gramm kávét tartalmaz, ami azt jelenti, hogy egy kilogramm kávéért a vásárló csaknem 50 eurót fizet.

 

Egy kilogramm szemes kávét azonban már 10 euróért vásárolhatunk a neten. Matej Šucha közgazdász, aki a vásárlók viselkedésével foglalkozik, elmagyarázta, hogy a kapszulás kávé nem más, mint marketingfogás.

 

Abban az esetben, ha a vevő tíz kapszulás négy euróért vásárol meg, akkor azt fogja mondani, hogy egy kávéja 40 centbe kerül. Ezt az árat a kávéházi kávé árával hasonlítja össze, így a kapszulás kávé jócskán megéri neki“ – magyarázta Šucha.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: cdiscount.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!