A Financial Times (FT) brit üzleti napilap beszámolt kedden egy uniós biztosoknak bemutatott tervezetről, amely jelentősen csökkentené a közép- és kelet-európai uniós tagállamok számára szánt kohéziós pénzügyi keretet a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési időszakban.

 

A FT értesülése szerint az unió összességében több mint 30 milliárd eurót vonna meg főként Lengyelországtól és Magyarországtól, miközben fokozná a támogatást Görögország, Olaszország és Spanyolország esetében.

 

Mint írták, a tervezet szerint a pénzelosztás kritériumainak felülvizsgálata révén sokkal nagyobb nyomással szembesülnek majd a közép- és kelet-európai országok, amelyek az unió 2004-es keleti bővítése óta aránytalanul részesültek a programban.

 

 hirdetes_810x300  

A javaslat a Lengyelországnak szánt kohéziós pénzeket 23 százalékkal mérsékelné, a csökkentés Magyarország, a Csehország, Észtország és Litvánia esetében 24 százalékos lenne. A balti államok és a visegrádi országok körülbelül 37 milliárd eurót vesztenének a következő költségvetési időszakban, amíg a gazdasági válsággal sújtott déli tagállamok – Portugália, Spanyolország, Olaszország, Görögország és Ciprus – számára juttatott összeg 3,7 milliárd euróval nőne – írta a napilap.

 

MTI

Nyitókép: euobserver

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!