Soros György milliárdos pénzügyi „guru” újabb pénzügyi válságot vizionált a Külkapcsolatok Európai Tanácsának éves rendezvényén, Párizsban. Szerinte Európának három nagy kihívást kellene kezelnie: a migrációt, a területi megosztottságot és a politikai takarékossági intézkedéseket.

 

„Minden, ami elromolhatott, elromlott. Hogy az Európai Unió egzisztenciális válságban van, nem csak szófordulat, hanem a rideg valóság”

 

fogalmazott a mainstream sajtóban filantrópként emlegetett milliárdos. Szerinte Orbán Viktor kihasználta a migrációs válságot, és egész újraválasztási kampányát arra alapozta, és az általa keresztény Európának nevezett hely védelmezőjeként „tetszelegjen”.

 

Ne legyen kötelező a kvóta

  hirdetes_300x300   

 

Soros ezúttal a kötelező betelepítési kvótákkal szemben foglalt állást, szerinte nem lehet országokra kényszeríteni azokat a menekülteket, akiket nem akarnak befogadni, ahogy nem lehet a menekülteket sem olyan országba küldeni, ahol nem akarnak lenni.

 

A migráció kezelésére egy Marshall-tervhez mérhető támogatás elindítását javasolta az afrikai és más fejlődő országok számára. Szerinte ehhez évi 30 milliárd euróra lenne szükség (ez az összeg Szlovákia éves hazai termékének 40 százaléka).

 

És persze, ha már pénzre van szükség, természetes, hogy azt a tőkepiacról kellene felvennie az Uniónak. Soros szerint már most saját javaslattal rendelkezik arról, hogy milyen konstrukcióban „tudna az EU felvenni kedvezményes hitelt” a Marshall-terv finanszírozására.

 

Többsebességes helyett többsávos

 

Az Európai Unió jövője kapcsán méltatta Emmanuel Macron uniós reformelképzeléseit. Többsebességes Európa helyett Soros többsávos Európát tudna elképzelni. Ennek lényege az lenne, hogy a tagállamoknak választási lehetősége lenne, milyen tempóban akarnak haladni ugyanabba az irányba. (Hogy tulajdonképpen mi a különbség, arról valószínűleg sok véleménycikk születik majd…)

 

Soros György, aki piaci spekulánsként tett szert hatalmas vagyonra, új gazdasági válságot vizionált. Szerinte Európának nem kellene megszorító intézkedéseket foganatosítania, mert az csak elmélyíti a válságot, inkább hitelt kéne felvennie.

 

Új válság jön, vegyetek fel hitelt!

 

A lehetséges új krízis egyik jele az iráni atomalku felbomlása, amely szerinte destruktívan hatott az USA és Európa közti atlanti szövetségre. Már most érzékelhető egyes fejlődő országok valutáinak leértékelődése a dollárral szemben. Törökországban és Argentínában elszállt az infláció, miközben Olaszországban a belpolitikai válság nyomta fel az olasz államkötvények kamatait.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!