Az elektromos autók megjelenése lesz a következő évek legnagyobb technológiai forradalma az autóiparban.  A forradalomnak azonban áldozatai is lehetnek, többek között az autószerelő-műhelyek, amelyeknek – a Pravda ma megjelent cikke szerint – akár a harmada is csődbe mehet.

 

Az elektromos autók térnyerését ma már a legtöbben szükségszerűnek és elkerülhetetlennek tartják. A nagy autógyárak ezzel egyet is értenek, százmilliókat ruháznak be tisztán elektromos meghajtással rendelkező gépjárművek fejlesztésére.

 

Új kihívások

 

 hirdetes_300x300  

Az elektormobilitással együtt azonban új kihívások is megjelennek: a szervizeknek fog a leginkább fájni a zéró kibocsátású autók elterjedése. Az ilyen gépjárműveknél ugyanis a most még hétköznapi szervizfeladatokra, mint az olaj- és szűrőcsere, nem lesz szükség, és mivel kevesebb mechanikus alkatrészt tartalmaznak, a meghibásodások száma is jelentősen kisebb lesz.

 

Jelenleg Európában az autók 1 százaléka tisztán elektromos. A Pravda által megszólított holland Bovag társaság szerint, amennyiben ez az arány 18 százalékra emelkedne, az a szervizműhelyek 31 százalékának végét jelentené. Még a legoptimistább becslések szerint is 25 százalékuk lehúzhatná a rolót, alkalmazottaik pedig más területen lesznek kénytelenek elhelyezkedni.

 

A Pravda cikkének állításai némileg talán túlzónak tűnnek, és nem véletlenül. Az elektromos autók elterjedése valóban elkerülhetetlen, de fokozatos lesz. Ennek egyik oka épp a műhelyek, a másik pedig a töltőállomások kérdése.

 

Van néhány „lassító” tényező

 

A legújabb „népi” kategóriás tisztán elektromos meghajtású autók 300-400 kilométer közötti távot képesek megtenni egy töltéssel (sok függ a vezetési stílustól, az évszaktól és az autó extráinak – klíma, stb. – használatától is). Megfelelő töltőállomás-hálózat nélkül az autók utáni kereslet nem fog gyorsan emelkedni. Az is visszafogja terjedésüket, hogy igencsak drágák.

 

Ami a szervizeket illeti, azok egy része valószínűleg tényleg megszűnik, de koránt sem biztos, hogy tömegesen és egyszerre. Ami pedig a munkahelyeket illeti: az elektromos autóknak is szükségük lesz szerelőkre, igaz más képzettségű szakemberek iránt nőhet meg a kereslet. Egy elektromos autóban 400 volt feszültségű áram kering, tehát akárki nem nyúlhat hozzá: magasfeszültséghez értő villanyszerelőre kell bízni. A megfelelő mechatronikai végzettségű szakemberek iránt tehát várhatóan meg fog nőni a kereslet.

 

Ebből leszűrhető, hogy átalakulás lesz, ám erre fel lehet készülni, vagy – ahogy az Szlovákiában sok ágazatban történik – még egy ideig igyekszünk nem tudomást venni róla. Előbb utóbb azonban bekövetkezik.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!