A Pénzügyminisztérium azt akarja, hogy a bankok évente egyszer küldjenek részletes információkat minden vállalkozó számlamozgásairól. Ugyanezeket az információkat nem csak a pénzügyi tárca, de a Pénzügyi Főigazgatóság is megkapná, természetesen elemzés céljából.

 

A törvényjavaslat szerint a bankok 2019-től kötelesek lennének a pénzügyi hatóságoknak elküldeni minden cégekhez, polgári társulásokhoz, alapítványokhoz, egyéni vállalkozókhoz, és egyéb önálló vállalkozókhoz tartozó bankszámla számlamozgását. Összesen körülbelül 600 ezer jogi és természetes személyt érintene az újítás. A minisztérium és a Pénzügyi Főigazgatóság is azt állítja, hogy a bankszámlákból nyert adatok elsődlegesen az adócsalások elleni harcra szolgálnak majd.

 

Ha a törvényjavaslatot jóváhagyják, az adóhivatalok és a minisztérium már jövő év januárjában megkaphatnák körülbelül 20 nagy bank adatait a számlamozgásokról. Így az egész 2018-as évet át tudnák tekinteni.

 

 hirdetes_810x300  

A bankoknak nem tetszik

 

A bankok cseppet sem örülnek a kormány tervének. A Szlovák Bankszövetség (SBA) már jelezte, hogy kérvényezni fogja a javaslat törlését.

 

A bankszámlák adataira ugyanis teljes egészében vonatkozik a banktitok, viszont az újítás alapján már két intézmény is hozzáférne ezekhez az adatokhoz, a pénzintézetek így nem tudják garantálni az adatok biztonságát, ergo, felelősséget sem vállalhatnak érte. A minisztérium biztosította a Bankszövetséget arról, hogy a banktitok alá eső adatok az adótitokkal együtt védve lesznek.

 

A Kaliňák és Počiatek bankszámláiba belepillantó Filip Rybanič ügye a végéhez közeledik

 

A minisztérium szerint az adatokkal kizárólag konkrét azonosító adatok nélkül dolgoznának majd, és ezt már a Személyes adatok védelmének hivatalával is egyeztették. Ráadásul azt állítják, hogy az OECD is régóta azt javasolja Szlovákiának, hogy dolgozzanak banki adatokkal.

 

A bankok által a minisztériumnak és adóhivataloknak küldendő információk valóban nagyon részletesek lennének. Látnák a vállalkozók összes bejövő és kimenő utalását a számlaszámokkal együtt, az utalások során megadott minden adatot, dátumot, az utalások időpontját. Mivel nem minden vállalkozónak van vállalkozói számlája, így a személyes bankszámlákhoz is hozzáférnének.

 

Ezzel a lépéssel az adóhivatalok könnyebben tudnák ellenőrizni az ÁFÁ-val és a jövedelemadóval összefüggő tranzakciókat. Ezen felül januártól az összes kereskedelemmel foglalkozó vállalkozó pénztára is online összeköttetésben lesz az adóhivatalokkal. Ez azt jelenti, hogy a két külön forrásból érkező adatokat is egyből össze tudják majd egyeztetni.

 

A minisztérium állítása szerint a bankoktól kapott adatokkal a Pénzügypolitikai Intézet elemzői is dolgoznának majd (anonimizált módon), akik az államnak készítenek különféle előrejelzéseket.

 

Előkerült a meggyilkolt máltai oknyomozó újságírónő orosz informátora

 

Hogy konkrétan mennyi ember férne hozzá a kapott adatokhoz, az Pénzügyi Főigazgatóság egyelőre nem tudott konkrét választ adni.

 

A bankszövetség vezérigazgatójának szóvivője a törvényjavaslattal kapcsolatban elmondta, hogy ha elfogadják, a kiválasztott intézményeknek annyira részletes hozzáférése lesz a kliensek személyes adataihoz, amilyennel még a Nemzeti Bank sem rendelkezik.

 

Jelenleg a bankok csak indokolt esetben adnak ki banki adatokat a minisztériumnak vagy az adóhivataloknak, semmiképpen sem tömegesen.

 

„A bemutatott javaslat nem határozza meg az állami intézmények pontos követelményeit, az ellenőrzési mechanizmusokat és a célmegjelenítést.”

 

nyilatkozta a Bankszövetség szóvivője.

 

El lehetne fogadni, de…

 

Roman Konrád adótanácsadó szerint a minisztérium javaslata nem szabványos, de összhangban van a politikájával, hogy minél több információt gyűjtsön adóbeszedés céljából. Konrád azt is kiemeli, hogy ha Észtországhoz hasonlóan az adóhivatalok munkájának megkönnyítése miatt vezetnék be a törvényt, az rendben is lenne. Viszont nálunk nem ez a helyzet.

 

Észtországban az állam előre kitölti az adózók számára az adóbevallást és az éves beszámolókat. Az emberek ezután néhány perc alatt jóváhagyják, vagy betöltik az új adatokat.

 

„A másik oldalon, azok a cégek, akik biztosak akarnak lenni a banktitok betartásában, már inkább külföldön vezetnek számlát”

 

tette hozzá Konrád.

 

dennikn.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!