A Körkép.sk és Köz-Ért Polgári Körök szervezésében augusztus 3-án Gútán jöttek össze a júniusi országos gazdatüntetés résztvevői.  A megjelent gazdák, érdeklődők és a média képviselői előtt vitatták meg, mit sikerült eddig megvalósítani a követeléseikből, illetve mi várható a későbbiekben.

 

A résztvevőknek Patrik Magdoško, a gazdatüntetés egyik arca és szóvívője, valamint az Élő Vidék Gazda Platform keretében Molnár Zsolt és Pikáli Róbert számolt be a legfontosabb történésekről.

 

 

 hirdetes_810x300  

A Körkép.sk meghívását elfogadta Andrej Bán (DenníkN) fotóriporter is, aki cikkeivel a kelet-szlovákiai gazdák problémáira ráirányította az országos médiafigyelmet.

 

A beszélgetést a Körkép.sk főszerkesztője, Király Zsolt vezette, melynek elején Németh Ivett, Gúta város képviselője, a helyi mezőgazdasági, vállalkozói és városfejlesztési bizottságának az elnöke szólt a jelenlévőkhöz.

 

 

 

A résztvevők között köszönthettük František Oravec gyňovi gazdát is, akinek a kelet-szlovákiai agromaffia elvette a földjét és még verést is kapott. Rajta kívül több ismert arc is eljött Gútára, a tüntetéseken részt vett csallóközi és csilizközi gazdákon (Holocsi Zsuzsanna, Pál Tibor, stb.) kívül egész Szlovákiából, még a keleti végekről is (Jaroslav Jánoš, Anna Balková, Milan Kyseľ, Marek Bublinec, stb.)

 

Laky Erzsébet képei:

 

 

A résztvevők a fórum másfél órája alatt kiértékelték az elmúlt hónapok történéseit, kitérve a gazdatüntetés kulisszatitkaira, érdemes háttéreseményeire is.

 

Szó volt a kormánypártokkal és az ellenzékkel való politikai tárgyalásokról, a gazdák követeléseit tételesen tartalmazó Kassai Nyilatkozatról, az európai parlamenti fogadtatásukról és a Brüsszelben szerzett tapasztalatokról.

 

A résztvevők egyetértettek abban, hogy kizárólag egységes fellépéssel és országos összefogással tudnak eredményt elérni. Hogy a politika mennyire tartja majd be a gazdáknak adott ígéretét, és teljesíti legfontosabb követeléseiket, az a szeptemberben kezdődő őszi parlamenti időszak első hónapjaiban kiderül.

 

 

Komjárthy Lóránt fényképei:

 

 

A gazdák egyetértettek abban, hogy nincs hová hátrálniuk, és ha nem sikerül eredményt elérniük, akkor újabb erődemonstrációra és masszív gazdatüntetésekre kerülhet sor az országban.

 

Megfogalmazódott igény a részükről arra is, hogy a Kamara adta jelenlegi érdekvédelmi keretekből kilépve saját érdekvédelmi szervezetet hozzanak létre, melynek feltételeiről, és az e célból hamarosan bejegyzésre kerülő szervezet alapszabályáról a fórumot követően a résztvevők külön egyeztettek.

 

A találkozó fb-on rögzített élő felvétele:

 


Körkép.sk

Nyitókép: Köz-Ért Polgári Kör

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!