A közelgő önkormányzati választások miatti kampányidőszak miatt a települések megnövelték kiadásaikat – írja az INEKO gazdaságkutató intézet. Logikus, hogy a polgármesterekben és városi/községi képviselőkben fokozott a bizonyítás vágy a választópolgárok felé. A költekezés azonban nem idén kezdődött, már tavaly is merészebben használták forrásaikat a települések vezetői.

 

Az INEKO 2017-es évre vonatkozó listája Szlovákia 50 legnagyobb városát rangsorolja gazdasági erőnlét alapján.  Legutóbbi blogbejegyzésében az intézet megállapítja, hogy az 50-es listán szereplők közül egyetlen város sem lépte túl a lélektaninak tartott 60 százalékos eladósodottsági mutatót.

 

Fontos: a továbbiakban az adósság kifejezés alatt határidőn belüli (tehát a rendesen, határidőre fizetett) kötelezettségeket és lejárt tartozásokat együtt értjük.

 

 hirdetes_810x300  

A legjobbak és a legrosszabbak

 

A legnagyobb adóssággal a pozsonyi önkormányzat rendelkezik, a folyó bevételek arányában 49,1 százalékos kötelezettségállománnyal. Eperjes 38,8 százalékos, Nagymihály 35,4 százalékos, Csaca 35,3 százalékos aránnyal rendelkezik. Ők a lista sereghajtói.

 

A gazdaságilag legjobb erőnlétben lévő települések Rózsahegy, Nagytapolcsány, Máriatölgyes, Malacky és Késmárk. Nekik semmilyen tartozásuk nem volt 2017 év végén. Poprád (3,1 százalék), Galgóc (4,9 százalék), Tőketerebes (6,3 százalék) és Léva (6,6 százalék) is viszonylag kis mértékű adósságállományt halmozott fel.

 

Ezekben a megyékben a legnagyobb az eladósodottság mértéke

 

Magyarlakta városok 

 

Ami a magyarlakta városokat illeti (az említetteken kívül) Losonc 15,9 százalékos adósságával egy lakosra 105 eurós adóssággal rendelkezik. Dunaszerdahely eladósodottsága 27,46 százalékos, fejenként 215 euró tartozás terheli a település kasszáját. Érsekújvár tartozása a folyó bevételek arányában 18,49 százalékos (egy lakosra 108 euró tartozás jut). Komárom 13,56 százalékos tartozása fejenként 84 eurónyi terhet jelent. Míg Érsekújvár lefaragott az adósságból, Komárom kb. 5,5 százalékponttal növelte adósságállományát a 2016-os évvel összehasonlítva.

 

Vágsellye eladósodottsága 21,70 százalékos (137 euró/fő), Nyitráé 34,77 százalékos Rozsnyóé 7,77 százalék (55 euró/fő), Rimaszombaté 27,55 százalék (165 euró/fő), Szencé pedig 10,46 százalékos (97 euró/fő).

 

A magyarlakta városok közül a legjobb százalékos eladósodottsággal Tőketerebes, Léva és Szenc rendelkezik (az ötvenes listán!), a legrosszabbakkal pedig Nagymihály, Nyitra és Rimaszombat. Egy főre jutó tartozás tekintetében a sorrend kicsit más. Nagymihály 258 euró/fővel megint sereghajtó, majd Nyitra a második 256 euró/fővel, a harmadik legrosszabb pedig Dunaszerdahely 215 euró/fővel.

 

Egy lakosra a legkevesebb tartozás Tőketerebesen, Léván és Rozsnyón jut.

 

Dévény, az abszolút negatív példa

 

Az összesített bővített (Pozsony városrészeit is taglaló) listán a legnagyobb gondokkal továbbra is Dévény rendelkezik, a városrész már tíz éve csődgondnokság alatt áll, és a lejárt határidejű adósságállomány nagysága egészen elképesztő 1671 százalékos – vagyis a felszólítás alatt lévő kifizetetlen számlák értéke 16-szorosa a település éves bevételeinek.

 

Körkép.sk

Nyitókép: youtube.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!