Nem kötelező a nyugdíjkorhatár elérésekor azonnal igényelni a nyugdíjat, az idősebb korosztály tovább dolgozhat, amennyiben akar – közölte a Szociális Biztosító. Az állami intézmény szerint a nyugdíjkorhatár elérése után dolgozni még előnyösebb is lehet.

 

A Szociális Biztosító arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyugdíjas korban végzett munka pozitívan befolyásolja az öregségi nyugdíj nagyságát, és ha bizonyos idő után mégis a nyugdíjba vonulás mellett döntenének az emberek, lehetőségük van aktuális dátum szerint illetve visszamenőleg is benyújtani kérvényüket.

 

Az SZB által említett példa szerint ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy ha valaki 2010-ben érte el a nyugdíjkorhatárt, de csak 2018-ban kérvényezte a nyugdíját, akkor három évre visszamenőleg (tehát 2015-től számolva) is megkapja havi járandóságát. A régebbi évek nyugdíját azonban elveszti.

 

 hirdetes_400x285  

Ha valaki az éppen aktuális korhatár után megy nyugdíjba, igényelheti a kiszámított nyugdíjának emelését, mégpedig a nyugdíjkorhatár betöltésétől a munkaviszony megszűnéséig vonatkozó időre vonatkozóan.

 

Bizonytalan jövő

 

Szlovákia demográfiai mutatói az egyik legrosszabbak Európában, jelentős az elvándorlás, alacsony a gyermekvállalási hajlandóság. A folyamat némileg enyhült az utóbbi években, mert a viszonylag népes 80-as években születettek az elmúlt időszakban vállaltak gyereket. Ez az előny azonban hamarosan megszűnik, a nyugdíjrendszer pedig jelentős nyomás alá kerül.

 

Jelenleg 2,4 dolgozó szlovákiai munkás jut egy nyugdíjasra, az arány az utóbbi években javult, de hamarosan az ország legnépesebb korosztályai elérik a nyugdíjkorhatárt. A hatás kettős: nem csak növelik a nyugdíjasok számát, de távoznak is a munkapiacról, már pedig utánpótlás nincs helyettük.

 

A kormánykoalíción belül a belpolitikai válság után elindult a vita a nyugdíjkorhatár befagyasztásáról. A téma elsősorban a Smer népszerűségét hivatott növelni, de a Most-Híd ellenzi az ötletet. Sokan azzal érvelnek, hogy a Smer javaslata populizmus, tekintve, hogy az általuk javasolt korhatárplafon első kedvezményezettjei először csak 2026-ban tapasztalhatják meg az intézkedés valódi előnyeit.

 

Megint mások úgy vélik, hogy a munkaerőpiacot kell először megerősíteni, hogy legyen, aki kitermeli a nyugdíjakhoz szükséges pénzt (megjegyzés: a nyugdíjasok havi járandóságának összegét az aktuális munkások járulékbefizetéseiből fedezik; a több évtizednyi munka után már nyugdíjba vonult választópolgárok által befizetett járulékokat az előző kormányzatok idején az állam már felélte).

 

Épp a munkapiac összefüggésében egyre hangosabbak az olyan elképzelések, hogy külföldi (elsősorban szerb, vietnami és maláj) vendégmunkásokat kell az országba hívni. Közép-Európában általános a munkaerőhiány, Szlovákia azonban mégis kicsit kilóg a sorból: nálunk kétszer akkora a munkanélküliség, mint a munkaerőre szintén kiéhezett Magyarországon és Csehországban.

 

A szociális rendszer stabilitásának megőrzéséhez többen elkerülhetetlennek tartják a családok támogatását és a gyermekvállalás ösztönzését. Ezzel kapcsolatban a legtöbbször Magyarország jelenik meg követendő példaként.

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!