Az elektronikus ügyintézés, amivel igencsak megkönnyítenék a lakosság életét, még nem működik, és az állam alig tesz valamit a hibák elhárítása érdekében. Fordított esetben ellenben a kormánypártok nagyon találékonyak, hogy minél gyorsabban és minél hatékonyabban róják ki a bírságot az időben nem fizető polgárokra.

 

11:25 – Frissítve a Pénzügyi Főigazgatóság állásfoglalásával – lásd a cikk végén

 

A Szociális Biztosító a tavalyi évtől már előzetes figyelmeztetés nélkül lefoglalhatja a járulékot időben be nem fizető egyéni vállalkozók és jogi személyek számláján. Hasonló példa a közlekedési minisztériumnál is volt: a gépkocsik emissziós és műszaki állapota (STK) vizsgálatának elmulasztása automatikus bírságot von maga után a zöld és piros kártya lejárati dátumához igazítva.

 

 hirdetes_300x300  

Újabban pedig egy új törvénymódosítás készül, amivel nem csak a nagy és közepes vállalatok,de a mezei egyéni vállalkozók számlamozgásába is teljes betekintést követel magának a Pénzügyminisztérium. Ezzel kapcsolatban Miroslav Beblavý frakción kívüli ellenzéki képviselő szerint a Smer vezette Pénzügyminisztérium olyan hatáskörökkel ruházná fel a Pénzügyi Főigazgatóságot, amelyek lehetővé tennék számára, hogy bírósági végzés nélkül házkutatások végezzen az egyéni vállalkozóknál és az egyszemélyes vállalkozásoknál is.

 

A Pénzügyminisztérium kötelezné a bankokat, hogy minden évben kiadják a számlamozgásokat

 

Beblavý ezt azután jelentette ki, hogy  nemrég alakul pártja szakértői gárdája átvizsgálta a kormány által előkészített törvényt. Arra akövetkeztetésre jutottak, hogy a módosítás feljogosítana 10 ezer adóhivatali alkalmazottat a bírósági végzés nélküli házkutatásra. Az ellenzéki politikus szerint ráadásul olyan elemeket is tartalmaz a javaslat, amelyekkel a Smer kiterjesztené befolyását a Pénzügyi Főigazgatóság felett.

 

Bakfitty a magánélet tisztelete

 

A törvény szerint az illető vállalkozó házába az adóhivatal alkalmazottja beléphet, amennyibben egyetlen feltétel teljesül: a ház vagy a lakás hivatalosan a vállalkozás helyszíne legyen, vagy vállalkozási tevékenységra használják.

 

„Ez azt jelenti, hogy minden egyéni vállalkozó, egyszemélyes kft., vagy bárki, aki otthon dolgozik, háztáji terméket értékesít, elveszti a magánélethez való jogot saját házában vagy lakásában“

 

mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy a jövő évben hatályba lépő törvény több százezer embert érinthet. Szlovákiában közel hatszázezer egyéni, mikro illetve kisvállalkozás működik, közül 330 ezer az egyéni vállalkozó (živnostník).

 

Befuccsolt a Slovensko.sk oldala, a rendszer nem győzi az üzenetek kézbesítését

 

A javaslat kiterjesztené a pénzügyi főigazgatóság vezetőjének jogköreinek, aki indoklás nélkül bárkit visszahívhatna az igazgatóság funkcionáriusai közül, és egyetlen vezető pozícióra sem kellene pályázatot kiírnia.

 

A pénzügyi főigazgatósági igazgató és az őt kinevező Pénzügyminiszter így lényegében teljhatalmat kap az adóhivatalok felett, az adóhivatalok alkalmazottai pedig egyúttal nagyobb hatásköröket kapnak, mint amivel a rendőrség rendelkezik. Mindemellett a Pénzügyi Főigazgatóság és az adóhivatalok tevékenysége fellett – hangsúlyozza Beblavý – zéró lesz kormánytól független ellenőrzés.

 

„Mi már régóta mondjuk, hogy az állam ellenségként kezeli az egyéni vállalkozókat. A törvény ráadásul a külföldi befektetőknek sem teszi vonzóvá az országot”

 

mondta az ellenzéki politikus.

 

Az adóhatóság nem így látja

 

A Pénzügyminiszérium és a Pénzügyi Főigazgatóság ma sajtónyilatkozatban reagált Beblavý kijelentéseire. A Főigazgatóság tagadja, hogy a tövénymódosítás útján az adóhivatalok alkalmazottai különösebb megkötés nélkül bármikor házkutatás tartahatnának a vállalkozók lakásában vagy házában. Az adóhatóság vezetése szerint „bizonyos feltételek mellett“ léphetnek be a magánterületre, mégpedig:

 

„ha a háztartás vállalkozói tevékenységnek ad otthont vagy gazdasági tevékenység zajlik a területén, továbbá csak vámellenőrzést tartanak, az adótevékenységet vagy az adótörvények betartását ellenőrzik, illetve ha indokolt a gyanú, hogy az adott házban/lakásban olyans zemélyek tartózkodnak, vagy olyan árut tartanak, amely vám- vagy adófelügyelet alá esik egyedi jogszabályok alapján“

 

ez utóbbi rész az adócsalás vagy vámelkedülés kapcsán keresett személyekre és árukra vonatkozik, és ez esetben kizárólag az illetékes fegyveres erők közreműködésével történhet házkutatás. Érdekes azonban, hogy a Pénzügyi Főigazgatóság indoklásában szereplő feltételek pontosítása hiányzik. Nem derül ki például, hogy mi minden tartozik be az adótevékenység indokolt ellenőzésébe, illetve mi szerint dönthető el, hogy indokolt vagy sem az adott házkutatás.

 

A Pénzügyi Főigazgatóság azt is tagadja, hogy a törvényjavaslattal jogköröket terjesztenének ki. Szerintük egyszerűen annyi történik, hogy az adóhatóság alkalmazottainak jogköreit taglaló, most még három külön törvényben lefektetett hatásköreit egy törvénybe olvasztják össze.

 

Teljes a káosz a műszaki vizsgákon, a minisztérium két hét türelmi időt adott a sofőröknek

 

Webnoviny.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!