A nyugdíjasoknak januártól ismét emelkedni fog a nyugdíjuk, ám az állam jövőre sem erőlteti meg magát.

 

2019 januárjától a nyugdíjasok nyugdíja minimálisan 8,7 euróval lesz több havonta. Öröm az ürömben, hogy tavaly ez az összeg 30 centtel kevesebb volt.

 

Januártól azonban nemcsak az öregségi nyugdíj fog emelkedni, hiszen azok is többet fognak kapni, akik másféle nyugdíjat szednek.

 

 hirdetes_400x285  

Mi az előnyösebb

 

A nyugdíjakat már második éve fogják emelni az új rendszer szerint. Ez a rendszer azon alapszik, hogy a nyugdíjat vagy egy bizonyos százalékkal, vagy egy fix összeggel emelik. Mindezt az alapján számolják ki, hogy melyik előnyösebb a nyugdíjas számára.

 

Idén ez annyit jelent, hogy januártól a nyugdíjasoknak vagy 2,6%-kal, vagy a fentebb említett 8,7 euróval fog nőni a nyugdíjuk.

 

Példaként vegyük azt, hogy valaki minimális nyugdíjat, azaz 271,3 eurót kap havonta. Abban az esetben, ha a nyugdíját a megszabott százalék szerint emelnék, akkor csak 7 euróval kapna többet. Mivel az illető nyugdíjas számára nem ez a megoldás lenne az előnyös, így a nyugdíját a fix 8,7 euróval emelik meg.

 

8,7 euróval többet fognak kapni azok a nyugdíjasok is, akik jelenleg kevesebb nyugdíjat kapnak, mint 337,4 euró. A 337,4 euró éppen azt a határértéket képviseli, amin fölül már a százalék alapján számolják ki az új nyugdíj összegét.

 

 

Az átlagos nyugdíj összegénél, azaz 450 eurónál nem egész 12 euróval lesz több az öregségi nyugdíj.

 

A nyugdíjasoknak a nyugdíjemelést nem kell kérvényezniük, ugyanis a Szociális Biztosító automatikusan kiszámolja, majd az indoklással együtt januárban, néhány nappal a nyugdíj kifizetése előtt postázza.

 

Ez azt jelenti, hogy azok a nyugdíjasok, akik például minden hónap 18-án kapják meg a nyugdíjuk, azoknak néhány nappal előtt fogják kézbesíteni a nyugdíjemeléssel kapcsolatos döntést.

 

Az áremelkedés alapján növelik a nyugdíjat

 

A nyugdíjak kiszámolására már második éve az ún. nyugdíj-infláció van hatással. Az állam ugyanis először azt nézni meg, hogy az előző év első félévében milyen volt az értéke.

 

Éppen ezen a számon tükröződik vissza az, hogy milyen mértékben nőttek azoknak az áruknak és szolgáltatásoknak az árai, amelyeket a nyugdíjasok használtak. Például abban az esetben, ha a nyugdíjasok többet fizettek a boltokban, akkor a nyugdíjukat is jobban megemelik.

 

Tavaly ez másként volt. Mivel az árak csak 0,8%-kal nőttek, ezért a százalékos nyugdíjemelés a nyugdíjasok nagy részének előnytelen lett volna. Emiatt a nyugdíjasok java részének egy fix összeggel, azaz 8,4 euróval emelték a nyugdíját. Az összeget a törvény alapján a munkaügyi minisztérium határozta meg.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Thinkstock

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!